Udland

Japansk regeringschef vil fejre stor valgsejr med lyntog

Shinzo Abes regeringskoalition vandt absolut flertal i Japans overhus, og med det mandat vil han skabe vækst.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

JAPAN-POLITICS-VOTE Foto: Scanpix/Toshifumi Kitamura

Selv om Japans premierminister har opnået sit mål om kvalificeret flertal i overhuset, vil han ikke umiddelbart gå efter at ændre forfatningen.

Shinzo Abe konstaterer på et pressemøde mandag, at det vil kræve en grundig diskussion at gå videre ad den vej. Selv om hans koalition har opnået flertal på to tredjedele.

Premierministeren tolker valgsejren som et udtryk for, at vælgerne beder regeringen om "at accelerere Abenomics." Det sagde han natten til mandag, da sejren var i hus.

Abenomics er den økonomiske politik, som regeringen har ført.

Regeringen har også allerede meddelt, at den vil sætte skub i arbejdet med at bygge en bane til højhastighedstog. Det skal bidrage til at stimulere økonomien og skabe vækst.

To tredjedeles flertal er afgørende for at kunne ændre den japanske forfatning. Det har Abe tidligere givet udtryk for, at han ønsker at gøre.

Formålet er at gøre op med Japans pacifistiske forfatning.

Efter Anden Verdenskrig blev det skrevet ind i forfatningen, at landet skal afstå fra at gå i krig og deltage i at løse internationale konflikter. Begrænsningerne blev påtvunget landet af sejrherren USA.

I valgkampen har regeringen fokuseret på økonomien og nedtonet spørgsmålet om en forfatningsændring.

Størstedelen af befolkningen er modstandere af at ændre forfatningen, forklarer Sadafumi Kawat, der er professor i statskundskab ved Tokyos universitet.

- Et to tredjedeles flertal betyder ikke nødvendigvis, at det er muligt for Abes regering at ændre forfatningen med det samme, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.