Jarlov kræver skøn over Danske Banks gevinst ved hvidvask

Efter nye oplysninger vil Finanstilsynet vurdere, om der skal iværksættes ny undersøgelse af hvidvask.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har generelt tillid til den danske banksektor. Men sagen om hvidvask i Danske Bank har givet ridser i lakken, siger han. Foto: Philip Davali/arkiv/Ritzau Scanpix

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har generelt tillid til den danske banksektor. Men sagen om hvidvask i Danske Bank har givet ridser i lakken, siger han. Foto: Philip Davali/arkiv/Ritzau Scanpix

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) vil have at vide, hvor meget Danske Bank har tjent på at hvidvaske penge i sin estiske filial.

- Det ser ud til, at der er blevet tjent rigtig mange penge på ulovlige aktiviteter, siger Jarlov.

- Det er meget alvorligt, og det synes jeg, at der skal være klarhed over. Ingen er tjent med, at vi holder hånden over noget af det her omfang.

Berlingske skriver onsdag, at mere end 50 milliarder kroner kan være blevet hvidvasket i Danske Banks filial i Estland. Det er meget mere, end hvad der hidtil har været fremme i offentligheden.

Finanstilsynet undersøgte sagen i foråret. Tilsynet vurderede ikke, at der på det tidspunkt var grundlag for at rejse straffesager mod banken.

Men tilsynet vil på baggrund af de nye oplysninger vurdere, om der er grund til at foretage en ny undersøgelse, oplyser Jarlov. Han understreger, at myndighederne ikke har sluppet sagen.

Danske Bank er selv i gang med en undersøgelse, som ventes færdig til september. Den kan ikke stå alene, fastslår ministeren.

- Det er godt, at Danske Bank undersøger sig selv. Men det er klart, at det overhovedet ikke er nok. Det er derfor, at de danske myndigheder stadig arbejder intenst på den her sag og har kontakt til det estiske finanstilsyn, siger han.

Han understreger, at det ikke er ham som minister, der kan straffe en bank. Det kan Finanstilsynet, og der kan rejses en sag ved politiet.

- De kan kun rejse sag ud fra lovgivningen, som den var, da handlingerne blev begået i 2012 og 2013, siger Jarlov.

- I dag har vi lavet en meget stram lovgivning. Hvis et lignende forhold opstod i dag, er vores vurdering, at der meget nemmere ville kunne rejses en sag, forklarer han.

- Men vi har simpelthen det problem, at lovgivningen tilbage i 2012 og 2013 var slap.

Rasmus Jarlov anser sagen for at være meget alvorlig.

- Det er meget skadeligt for den danske finanssektor, at der er en sag som denne her. Der er vigtigt, at der bliver ryddet op, og at vi får klarhed over sagen, siger han.

Spørgsmål: Hvad betyder sagen for din tillid til Danske Bank?

- Det er en kæmpe ridse i lakken for en af Danmarks største og vigtigste virksomheder. Det er meget skuffende at Danmarks største bank er ude i en sag af den her karakter, siger ministeren.

Han ønsker ikke at svare på, om han har tillid til ledelsen i Danske Bank.

- Jeg vil ikke udtale mig om ledelsen i Danske Bank. Jeg vil nøjes med at sige, at det er meget pinligt, at vores største bank og en så hæderkronet virksomhed er ude i en sag som den her.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.