Jelved skal i værdikamp med Pia Kjærsgaard

Jelved får to hovedopgaver som minister. Der skal ro Kulturministeriet, og så skal der gang i værdikampen.

Jelved skal i værdikamp med Pia Kjærsgaard

Sagen om det muslimske flertal i Egedalsvænge, der sagde nej til at købe et juletræ, har fået mange politikere til at reagere. Og flere værdikampe kan være på vej på Christiansborg.

De Radikale lægger nemlig op til, at Marianne Jelved som ny kulturminister skal tage kampen op med Pia Kjærsgaard (DF), når det gælder danske værdier, lyder det fra regeringspartiet.

Kulturministeriet ligger traditionelt i bunden af hakkeordenen på Slotsholmen, og ministeriets budgetter rummer ikke mange muligheder for store satsninger.

Til gengæld kan ministeriet være en stærk platform for Jelved, hvis hun vil føre værdikamp.

Mens den erfarne Jelved ikke har beskæftiget sig meget med kultur i sin politiske karriere, så har hun klare radikale holdninger, når det gælder spørgsmålet om, hvad danskhed er.

Danskerne bor i et flerkulturelt samfund, hvor der skal være plads til forskellighed, og Pia Kjærsgaards definition af dansk kultur er for snæver, vil det formentlig lyde fra Marianne Jelved, når hun får sat sig i stolen i Kulturministeriet.

Og det vil være en invitation til Pia Kjærsgaard, der har indtaget rollen som værdiordfører og medlem af Folketingets kulturudvalg, efter hun forlod posten som formand for Dansk Folkeparti.

Mens De Radikale og Dansk Folkeparti skændes højtlydt, når mikrofonerne er tændt, så er de to partiers politikere i kulissen glade for de direkte dueller, fordi de gør det meget tydeligt for vælgerne, hvorfor de skal stemme på henholdsvis R og DF.

Udsigten til dueller mellem Jelved og Kjærsgaard bliver dog ikke mødt med entydig begejstring i andre dele af regeringen.

Både Socialdemokraterne og SF har under Helle Thorning-Schmidt (S) og SF's tidligere formand Villy Søvndal (SF) taget markant skarpere standpunkter, når det gælder udlændinge og retspolitik, end De Radikale har.

Derfor kan det blive et irritationsmoment i de øvrige regeringspartier, hvis Marianne Jelved vælger at tegne en meget markant radikal profil i værdikampen.

Hos Socialdemokraterne har indflydelsesrige politikere som justitsminister Morten Bødskov og gruppeformand Henrik Sass Larsen været med til at trække partiet mere til højre, når det gælder værdipolitikken.

Også i SF har meget ændret sig, siden daværende partiformand Villy Søvndal i 2008 opfordrede medlemmerne i Hizb-ut-Tahrir til at "gå ad helvede til".

Hos Dansk Folkeparti vil man til gengæld formentlig glæde sig til opgørene med den nye radikale kulturminister.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.