Jeppe Kofod: Handelsaftale er en julegave til briterne og EU

Brexit vil efter nytår medføre bøvl og begrænsninger, men det er bedre med en handelsaftale, mener Kofod.

KØBENHAVN:Aftaleudkastet mellem EU og Storbritannien er den bedste julegave, som parterne kan give til hinanden efter mange måneder med lange og svære forhandlinger.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) torsdag, efter at Storbritannien og EU juleaftensdag er nået til enighed om en aftale om det fremtidige forhold.

- Det var her i 11. time, og det er meget positivt, at man var nået frem til et forhandlingsresultat. Det har været intense og vanskelige forhandlinger hele vejen igennem, som alle har kunnet se.

- Men nu ser det ud til, at vi kommer i mål og undgår det her skadelige no-deal-brexit, hvor Storbritannien falder helt ud uden en aftale, siger han.

Han understreger, at forhandlingerne drejer sig om at gøre forholdet mellem EU og Storbritannien mindre tæt, da briterne har valgt at forlade EU.

Men skilsmissen bliver mindre slem af, at der bliver indgået en aftale, mener Jeppe Kofod.

- Det vil medføre mere besvær. Men alternativet til en aftale er langt værre.

- Nu vil vi nærlæse aftaletekstens cirka 2000 sider og at se, om der er rimelighed i det. Djævlen kan ligge i detaljen. Det handler i sidste ende om helt almindelige danskeres job, siger han.

Udenrigsministeren understreger, at han håber på, at alle parter vil kunne sige god for aftalen, når de har gennemlæst aftaleteksten, så den vil kunne træde i kraft 1. januar.

Storbritannien er en af Danmarks største handelspartnere. Derfor er aftalen ifølge Kofod utrolig vigtig.

Det britiske underhus ventes at kunne stemme om aftalen i næste uge, blot få dage inden at Storbritannien forlader EU-regler.

Derudover skal EU-landene og EU-Parlamentet godkende aftalen. Det ventes, at aftalen vil kunne få midlertidig virkning fra 1. januar, da EU-Parlamentet muligvis først vil stemme om den efter nytår.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.