Udland

Jernladyen er død efter hjertetilfælde

Storbritanniens første kvindelige premierminister, Margaret Thatcher, er død. Hun blev 87 år.

Jernladyen er død efter hjertetilfælde

Storbritanniens tidligere konservative premierminister Margaret Thatcher er død, 87 år gammel. Det oplyser flere britiske medier.

Margaret Thatcher døde af et hjertetilfælde, oplyser hendes talsmand, lord Bell, til Sky News.

- Det er med stor sorg, at Mark og Carol Thatcher annoncerer, at deres mor, baronesse Thatcher, sov stille ind efter et hjertetilfælde i morges (mandag morgen, red.), siger lord Bell til tv-stationen.

Margaret Thatcher, der er Storbritanniens længst siddende premierminister, har i flere år lidt af demens, hvilket har betydet, at hun kun sjældent har vist sig offentligt.

Efter en række mindre slagtilfælde fik hun i 2002 besked fra lægerne om, at hun også skulle stoppe sin foredragsvirksomhed, som hun etablerede efter sin premierministerperiode.

Margaret Thatcher blev valgt som Storbritanniens første kvindelige premierminister i 1979. Hun var beundret og respekteret både blandt briter og i udlandet.

I hjemlandet huskes hun i særlig grad for sin benhårde økonomiske politik, hvor privatisering og kampen mod inflationen var nøgleordet i hendes politik.

En af hendes største politiske udfordringer var minearbejderstrejken i 1984-85.

Fagforbundet for minearbejdere var traditionelt en stærk magtfaktor i britisk politik, men Thatcher fik vendt folkestemningen til sin fordel under minearbejdernes strejke.

Strejken endte 3. marts 1985, uden at minearbejderne havde opnået noget.

Hendes opgør med minearbejdernes strejke betød, at hun blev fagforeningernes ærkefjende nummer et. Derimod var hun en tro støtte for landets erhvervsliv.

Hun huskes i særlig grad for, at hun under Falklandskrigen i 1982 generobrede Falklandsøerne, som det argentinske militærdiktatur tidligere havde erobret.

Efter sejren i Falklandskrigen steg hendes popularitet eksplosivt, hvorfor hun blev genvalgt med stort flertal i 1987.

Men en voksende økonomisk tilbagegang og høje renter betød, at hun efterhånden mistede en stor grad af popularitet i Storbritannien.

Margaret Thatcher var også kendt for sin stærke skepsis over for EU, og det var medvirkende til, at der 1990 opstod kampvalg om formandsposten i Det Konservative Parti.

Thatcher fik flest stemmer i første valgrunde, dog uden at få flertal, og hun valgte at trække sig før anden valgrunde og støtte John Major, der blev valgt til ny formand og premierminister.

Ifølge Reuters får hun en "ceremoniel" begravelse og ikke en statsbegravelse, der normalt er forbeholdt de kongelige.

I modsat fald ville det ellers have været første gang siden premierminister Winston Churchills begravelse i 1965, at en ikke-kongelig person havde fået en statsbegravelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.