Lokalpolitik

Jobgaranti kan stoppe hjerneflugt

Hver femte af de kommunalt ansatte i Nordjylland er 55 år eller mere. Og eftersom de forlader arbejdsmarkedet inden for nogle år, vil det være omkostningsfrit at give medarbejdere i amter og kommuner en jobgaranti i forbindelse med strukturreformen, det mener HK/Kommunal.

Til gengæld vil en sådan garanti få færre end ellers til at søge væk. På den måde kan en jobgaranti ifølge fagforeningen være med til at sikre kommunerne mod at mangle medarbejdere i løbet af nogle år. - Utryghed vil jage folk væk. I værste fald risikerer man en hjerneflugt, hvor de rutinerede medarbejdere går på efterløn, og de største talenter blandt de unge søger andre græsgange, siger formanden for HK/Kommunal, Kim Simonsen. Han afviser ikke, at sammenlægningerne kan føre til, at der samlet set er brug for færre medarbejdere end nu. - Men tallene dokumenterer, at afgangen er så massiv, at arbejdsgiverne omkostningsfrit kan udstede en jobgaranti og dermed skabe ro, siger Kim Simonsen forud for en konference om kommunalreformen og jobgaranti, som HK, FOA og DJØF holder i dag i København. Nøgletal fra opgørelsen:

  • I de 27 nordjyske kommuner er der 7412 medarbejdere, der er 55 år eller mere.
  • Det svarer til 19,5 pct. af alle ansatte.
  • Særligt høj er gennemsnitsalderen blandt kontor- og edb-personale.
  • Her er 24,7 pct. af samtlige ældre end 54 år. Formanden for de nordjyske kommuner, borgmester Kristian Schnoor (S) fra Sejlflod, forstår medarbejdernes ønske om en jobgaranti. Uansvarligt at give jobgarantier - Men vi er i dag i en højst uafklaret situation. Eksempelvis er lovgivningen ikke på plads endnu, og derfor vil det være uansvarligt at give jobgarantier, siger han. Kristian Schnoor mener, at en jobgaranti kunne komme på tale, når Folketinget til sommer har vedtaget strukturreformen. Men allerede nu tør han godt sige, at det "ikke ser ud til, at vi får for mange medarbejdere". - Det siger sig selv, at ikke alle ledere og mellemledere kan regne med et job på samme niveau som i dag. Men for de mange menige medarbejdere er der efter min mening ikke den store grund til frygt, siger Kristian Schnoor.