Jobskabelsen i USA i oktober var lavere end forventet

Antallet af nye job i oktober var lavere end forventet, men tal fra de seneste to måneder blev revideret op.

I USA blev der skabt 161.000 job i oktober, og arbejdsløsheden faldt til 4,9 procent. Det viser tal fra det amerikanske arbejdsdepartement ifølge nyhedsbureauet Reuters. Tallene er for beskæftigelsen uden for landbruget.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport skuffer en smule i forhold til en del økonomers forventninger. Der var nemlig en udbredt forventning om en stigning på 173.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Arbejdsløsheden faldt til 4,9 procent fra 5,0 procent. Økonomerne havde forudset dykket og estimerede netop en arbejdsløshed på 4,9 procent.

- I vores optik er der tale om en ganske pæn jobrapport. Selv om beskæftigelsen steg med 161.000 i oktober, hvilket er pænt uden at være prangende, så blev beskæftigelsen de foregående to måneder revideret op med samlet set 44.000, siger senioranalytiker Mikael Olai Milhøj, Danske Bank.

- Der var også andre gode nyheder. Således er de gennemsnitlige timelønninger nu 2,8 procent højere end i oktober sidste år, det er den højeste lønvækst på denne side af krisen, tilføjer han.

Signe Roed-Frederiksen, som er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, siger, at dagens tal styrker "vores tro på, at den amerikanske centralbank sætter renten op til december."

- På rentemødet i onsdags slog centralbanken fast, at de kun mangler at se en smule yderligere bedring i arbejdsmarkedet og i inflationen for at trykke på renteknappen.

- Fortsat lav ledighed og lønninger, der bevæger sig støt opad, bør mindske centralbankens bekymring over den lave inflation, siger hun.

Den amerikanske jobrapport, der kommer hver måned, får stor opmærksomhed blandt økonomer.

Rapporten er en strømpil for, hvordan verdensøkonomien har det, da USA er verdens største økonomi. Går det godt i USA, går det også godt i Europa - og i Danmark.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.