Jobskift? Undgå at skylle pension ud med badevandet

Sæt dig ind i den nye pensionsordning, når du skifter job. Ellers risikerer du at være underforsikret, miste rettigheder eller betale for ting, du ikke bruger.

Pensionsordningen er ikke bare en pose penge til alderdommen, men indeholder ofte også vigtige forsikringer. Derfor bør du sætte dig ind i både dine nye og gamle ordninger. Foto: Free/Colourbox/arkiv

Pensionsordningen er ikke bare en pose penge til alderdommen, men indeholder ofte også vigtige forsikringer. Derfor bør du sætte dig ind i både dine nye og gamle ordninger. Foto: Free/Colourbox/arkiv

Vi skifter job som aldrig før, og nye tal viser, at vi i gennemsnit kun er på en arbejdsplads i tre år, før vi hopper videre.

Men når vi laver det skifte, bruger vi ofte krudt på at lære kolleger og nye opgaver at kende - og skænker ikke pensionen en tanke.

På den måde risikerer du dog at skylle både pensionspenge, forsikringer og rettigheder ud med badevandet. Derfor kommer her pensions-huskelisten, når du skifter job.

1) Ryd op i gammel pension

Når man skifter job, får man automatisk en ny pensionsordning gennem det nye arbejde, fortæller Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom hos PFA.

Men sådan én er ikke gratis, og du kan pludselig have mange ordninger, hvis du som gennemsnitsdanskeren skifter job hvert tredje år.

- Der er ikke nogen automatisk proces, hvor den gamle pensionsordning bliver flyttet med over det nye sted. Så i teorien får man en ny ordning hvert tredje år, og det er ikke særligt smart, siger Carsten Holdum.

En ordning koster nemlig typisk 800 kroner om året i grundomkostninger, forklarer han. Og det løber op, hvis du har ordninger gennem alle tidligere job.

- Lige pludselig betaler du ikke én gang 800 kroner om året, men to, tre eller fire gange 800 kroner årligt. Og de omkostninger akkumulerer jo bare, siger Carsten Holdum.

Så kig på pensionsinfo.dk, hvad du har af ordninger. Og få dit nye pensionsselskab til at flytte de gamle pensionspenge over i den nye ordning.

- Og det skal man selv aktivt gøre. Der er ikke nogen, der gør det for dig, siger Carsten Holdum.

2) Kig på pensionens forsikringer

Når du rydder op i den gamle pension, bør du også kigge på de tilknyttede forsikringer, opfordrer Søren Skjøth, der er privatøkonomisk rådgiver hos F10 Finans.

Pensionsordningen er nemlig ikke bare en sparegris med penge til din alderdom. Den indeholder ofte også forsikringer – eksempelvis ved tabt erhvervsevne eller dødsfald.

Derfor risikerer du at være under- eller overforsikret, når du bliver sluset ind i den nye pensionsordning, forklarer Søren Skjøth.

- Det er ofte det, folk forsømmer, siger han.

Det kan også være, at du har fået børn, købt hus eller er blevet gift, siden du sidst kiggede på forsikringerne.

- Og hvis man så ikke har fået tilpasset sine forsikringer, er det jo en god lejlighed til at få frisket op på det, siger Søren Skjøth.

Det kan omvendt også være, at du er dobbeltforsikret og betaler til den samme type forsikring hos både det gamle og det nye pensionsselskab.

Carsten Holdum bakker op og peger på, at pensionsselskaberne ofte giver nye kunder en standard-forsikringspakke.

- Så det giver selvfølgelig mening at gå ind og få justeret forsikringspakken, så den passer præcis til ens egen økonomi, siger han.

3) Hiv gamle rettigheder med

Dette punkt kan lyde langhåret og kedeligt, men er ikke desto mindre vigtigt:

Alt efter hvornår dine gamle pensionsordninger er oprettet, kan du nemlig have rettigheder "liggende", som man ikke får i dag.

- Hvis ordningen er oprettet før 2007, så havde man jo ret til at få sin pension udbetalt, når man fyldte 60 år. Sidenhen er det blevet skærpet, forklarer Søren Skjøth.

Så husk at "trække" dine gamle rettigheder med over i din nye ordning. Det sker nemlig ikke automatisk.

- Så man skal sige til sit nye pensionsselskab, at når den gamle opsparing bliver overført, vil jeg gerne beholde retten til at få den udbetalt som 60-årig. For hvis man ikke er opmærksom på det, så fortaber man den ret, siger Søren Skjøth.

Carsten Holdum bakker op og forklarer, jo ældre pensionsordning, jo bedre rettigheder - groft sagt.

- Så hvis man hele tiden trækker sine gamle ordninger med sig, bevarer man det bedste regelsæt, siger han.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.