Jødekagerne reddet trods mangel på vind

Der var ikke vind nok til at få møllen i Dorf i gang med at male mel, men bageholdet havde sikret sig mel

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Næste generation af hjælpere er klar. 17-årige Mathilde Hald Christensen er museets yngste hjælper. Foto: Kim Dahl Hansen

DORF:Der var ikke vind nok til, at der kunne laves mel på Dorf Mølle i går, men møllevingerne drejede nogle gange. - Det skal helst blæse otte-ni sekundmeter, men der var kun to-tre, fortæller møllebestyrer Preben Kristensen, Dorf, der er én af de mange frivillige bag Dorf Mølle. Møllehjulet, der maler korn til mel, vejer 1500 kilo, så der skal nogen kraft til at trække kværnen. Møllen er fra 1887, og det er den sidste, der er på Jyske Ås. -Dengang var der en mølle i næsten hver by, fortæller Preben Kristensen. Han har gennem mange år været frivillig, og i 1999 afløste han Otto Jensen, der gennem mange år stod for møllen. Preben Kristensen er i det daglige ansat på Dorf Bødkeri, hvor han laver fastelavnstønder, men i fritiden giver han gerne et nap med på møllen. Han er noget fortørnet over, at der har været indbrud i møllen og på Dorf Møllegård. Flere hængelåse er klippet over. Det var godt, at bagerholdet havde sikret sig mel, når møllen ikke kunne levere melet. Der blev bagt omkring 1500 jødekager. De fremstilles efter bagermester Ebert Christiansens opskrift. Den nu afdøde Hellum-bager var kendt viden om for sine jødekager, og jødekagerne bages på samme måde. En af de mange frivillige i bageriet er Tove Sjong. Hun har hurtigt lært kunsten at lave jødekager. Men den ny generation er på vej. 17-årige Mathilde Hald Christensen fra Dorf træder gerne til. Hun går på social- og sundhedshjælperskolen, men har efterårsferie. - Jeg vil gerne hjælpe på museet, og det er sjovt at bage, siger hun. Museer og historie generelt interesserer hende meget. - Mine forældre kommer meget på museet, og så er jeg også begyndt at komme her. Det er Svend Aage Jensen fra Dronninglund, der bestyrer ovnen. - Det er han god til, fortæller kollegaerne i bageriet. Der kan være fire plader jødekager i ovnen ad gangen, og de skal bages i 15-20 minutter.