Ældreforhold

Jørgen trives som krofatter

Madudbringning, fester og liv i krostuen optager kleinsmeden

BIRKELSE:At være kromand er ikke et 8 til 16 job. Det har Jørgen Simonsen, der har drevet Birkelse Kro i trekvart år, forlængst opdaget, men han spekulerer ikke så meget på, hvor mange timer han arbejder. Men han hører jævnligt ordene "at du gider". - Det kan være, når jeg ud på de små timer står over natmaden, mens folk morer sig og danser inde i salen, og hvor lyden af musik når ud i køkkenregionerne. Jeg kan lide, at folk morer sig, og jeg kan lide at være, hvor der sker noget, siger Jørgen Simonsen. Den 38-årige kromand lærer faget på den hårde måde, da han ikke er uddannet indenfor hotel- og restaurationsbranchen. Uddannelsen som kleinsmed er da nyttig, men tæller ikke på dette området, ler Jørgen Simonsen og regner efter. Jo, det må være omkring 1995/96, han stoppede som kleinsmed. Inden han blev kromand i Birkelse var han i halvandet år pedel på Tranum Klitgård, men på et tidspunkt, hvor der skulle være en fest, og kokken var rejst, blev Jørgen Simonsen bedt om at gå ind og hjælpe i køkkenet. Resultatet blev, at han i det følgende halve år fungerede som kok, og det var med den baggrund, han startede som kromand i Birkelse. Da talen falder på fremtiden lyser optimisme og iver ud af Jørgen Simonsen, som bestemt ikke mangler planer for kroens drift og renoveringer. Som en af de konkrete planer, der er bragt ud i livet, nævner han madudbringningen til pensionister, som han begyndte med i februar. Det er mad i et thermosystem, så det er varmt og lige til at sætte bordet, når han kommer med det. Og det er gået over al forventning med nu 26 kunder. Han bringer dagligt mad ud til kunder i Brovst, Tranum, Kaas, Pandrup, Aabybro, Biersted, Gjøl og Birkelse - en tur på 70 km. Han står selv for tilberedningen af maden til fester og til pensionister, men får hjælp af sin mor og sin svigermor, når der er spidsbelastning. Det var da også de to erfarne koner, han måtte ty til som en slags konsulenter, da han ved madudbringningen ville have nogle af de gamle retter på menukortet. Som født og opvokset i Fristrup og med skolegang i Vedsted Centralskole er Jørgen Simonsen kendt på egnen. I sin tidlige ungdom kom han på Birkelse Kro, hvor der dengang blev holdt store baller med kendte musikere, som samlede unge fra nær og fjern. Han mener ikke, det er realistisk at genoplive ballerne, men synes, der mangler et lidt socialt samlingssted i byen. Derfor satser han på inden for overskuelig fremtid at få åbnet krostuen igen. Sammen med sin kone Lone, der er hjemmehjælper, og de to døtre på 12 og 14 år, er Jørgen Simonsen flyttet til Birkelse og på kroen. Han lever i sikker forvisning om fremgang for kroen. - Det kommer sikkert lige så stille, tror han, og håber så med tiden at få sin kone hjem, når der bliver fast arbejde til to.