Jordbrugets økonomiske succes fortsætter også i 2014

Men problemerne er ikke ovre. Der er brug for investeringer, der fremmer produktionen, mener seniorrådgiver.

Jordbrugets økonomiske succes fortsætter også i 2014

Det går godt for dansk landbrug. Indtjeningen har været høj i 2013 og 2014, og det skyldes især gunstige priser og rekordlavt renteniveau.

Det er hovedkonklusionen i årets analyse af dansk jordbrugs økonomiske tilstand, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi har offentliggjort onsdag.

- For jordbrugssektoren som helhed, det vil sige landbrug og gartneri, var indtjeningen i 2012 for første gang i dette århundrede på et overskud til at forrente egenkapitalen, siger seniorrådgiver Johnny M. Andersen i en pressemeddelelse.

Han regner med, at succesen fortsætter de næste par år.

- Vi forventer, at sidste års overskud på 2,4 milliarder kroner øges til 5,4 milliarder i 2013 og yderligere til 6,8 milliarder i 2014, siger han.

Men han understreger samtidig, at tallene drejer sig om hele sektoren set under et, og at der er betydelig spredning blandt brugstyperne.

Johnny M. Andersen advarer dog mod at tro, at jordbrugets problemer er ovre:

- Den bedre indtjening er primært frembragt af en bedring i sektorbytteforholdet og et rekordlavt renteniveau. Det er et skrøbeligt fundament. På lang sigt falder sektorbytteforholdet, fordi produktionsmetoderne stadig forbedres.

- En bæredygtig udvikling i indtjeningen skal derfor baseres på en vækst i produktiviteten. Det vil sige, der skal produceres mere for den samme mængde indsatsfaktorer, siger han og peger på, at denne vækst for tiden er alt for lav.

Der er derfor behov for produktivitetsfremmende investeringer.

- Og det har nok lange udsigter, da jordbrugets store gæld vil lægge en dæmper på finansieringsinstitutternes velvilje, mener Johnny M. Andersen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.