Journalist anholdt for protest mod Kina

Dansk Folkeparti vil have en forklaring om journalistanholdelse fra justitsminister Morten Bødskov.

Journalist anholdt for protest mod Kina

En journalist fra Ekstra Bladet er blevet anholdt, da han ville sætte en Kina-kritisk plakat op ved Den Lille Havfrue som en hilsen til den kinesiske præsident, Hu Jintao, fra Ekstra Bladet.

Plakaten viser et menneske i flammer og præsident Hu i profil, og under billederne teksten: Hvad vil De gøre hr. diktator.

Dansk Folkepartis næstformand og retsordfører Peter Skaarup kræver en forklaring fra justitsminister Morten Bødskov (S).

- Det her virker umiddelbart helt uacceptabelt. Danmark skal ikke ophæve ytringsfriheden, fordi vi har besøg af et kinesisk statsoverhoved, siger han.

Ekstra Bladets advokat, Ulrik Ibfeldt oplyser, at man kan anholde journalisten for forstyrrelse af ro og orden eller for at ødelægge forholdet til fremmede magter.

- Anholdelsen kan opretholdes i 24 timer uden at sigte ham for at få ham væk fra gaden, siger Ulrik Ibfeldt til Ekstra Bladet.

Han mener, at anholdelsen er problematisk i forhold til ytringsfriheden.

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, er enig.

- Anholdelsen udstiller, hvordan Danmark har lagt sig på maven for kineserne. Man har gjort alt for at please kineserne og skærme dem fra den frie danske presse, så de ikke får ubehagelige spørgsmål om ytringsfrihed og menneskerettigheder, siger Poul Madsen.

Lars-Christian Borg, pressetalsmand i Københavns Politi, bekræfter anholdelsen.

- 10.44 er en person anholdt ved Den lille havfrue. Han er sigtet efter Politiloven for ulovlig plakatopsætning. P.t. har jeg ikke mere om den sag, siger han til Ekstra Bladet.

Den kinesiske præsident sejlede fredag sammen med dronning Margrethe en tur med kongeskibet Dannebrog forbi Den Lille Havfrue.

/ritzau/