Julefrokost med begrænset risiko

Alle nordjyske fødevarekontrollører af hus i storstilet kontrolaktion

Hver tredje virksomhed havde ikke styr på tingene under en kontrolaktion fredag aften. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

Hver tredje virksomhed havde ikke styr på tingene under en kontrolaktion fredag aften. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

En julefrokost indebærer pr. definition risikoen for at få det dårligt. Noget er deltagernes eget ansvar - alkoholindtagelsen og den sædelige moral. Men risikoen for et maveonde påtager Fødevareregion Nords kontrollanter i Aalborg sig at begrænse. Et korps på 25 medarbejdere vil den kommende tid tage på uanmeldte besøg på nordjyske restauranter. - Alle mand er af hus, og vores laboratorium fuldt bemandet også i weekender, siger sektionsleder i fødevarekontrollen i Aalborg, Niels Jacob Lund. Kontrollanterne vil undersøge, om temperaturforholdene og hygiejnen ved behandlingen af fødevarerne er i orden, og gennemgå restauranternes egenkontrol. Kontrollørerne tager også prøver med hjem til analyse for bakterieindhold. - Ved de store julefrokostarrangementer kan det være et problem at få holdt fødevarerne tilstrækkeligt kolde. Når produktionen er stor, og man måske både skal have fest i restauranten og samtidig levere mad ud af huset til private selskaber, kan virksomhederne have for lidt plads i deres kølerum. Ofte er der også meget travlt i køkkenerne, og så bliver rengøringen nogle gange sprunget over, siger Niels Jacob Lund. En oplagt risiko er sammenblanding af rå fødevarer, som salat, med varme fødevarer. Det er noget, der sætter fart i bakterievæksten. Koldt og varmt Ifølge reglerne skal let fordærvelige fødevarer opbevares ved maksimalt fem grader eller holdes varme ved en temperatur på mindst 65 grader. En undtagelse fra disse regler gælder f.eks. ved buffeter, hvor fødevarerne må opbevares ved almindelig stuetemperatur i op til tre timer. Men herefter skal resterne smides væk eller opvarmes til en temperatur på mindst 75 grader i midten af varen. - Og spisestederne skal i øvrigt overvåge deres buffeter, understreger Niels Jacob Lund. Sanktionerne ved overtrædelse af hygiejnereglerne falder øjeblikkeligt og spænder fra indskærpelse til påbud, forbud og bøder, oplyser han. egon.kjoeller@nordjyske.dk