Udland

Julian Assange risikerer anholdelse i London

Wikileaks leder Julian Assange risikerer at blive anholdt i London, fordi befinder sig på Ecuadors ambassade.

Julian Assange risikerer anholdelse i London

Stifteren af den afslørende hjemmeside Wikileaks, australieren Julian Assange, risikerer at blive anholdt, siger politiet i London. Det skyldes, at han har overtrådt et udgangsforbud og søgt tilflugt på Ecuadors ambassade i den britiske hovedstad.

Assange har søgt politisk asyl i Ecuador for at undgå at blive udleveret til Sverige, hvor anklagemyndigheden ønsker at afhøre ham i forbindelse med anklager om voldtægt og andre seksuelle overgreb på to kvinder.

Politiet siger, at Assange ved at opholde sig på ambassaden natten over har overtrådt et udgangsforbud, der pålægger ham at befinde sig på en bestemt adresse i London mellem klokken 22.00 og 08.00.

- Han kan nu anholdes for overtrædelse af de regler, der følger hans kautionsaftale, siger en talsmand ved politiet.

Samtidig står et klart, at politiet ikke kan anholde Assange, så længe han opholder sig på ambassaden, hvor han nyder diplomatisk immunitet.

- Han er uden for politiets rækkevidde, så længe han er på ambassaden. Men vi er i kontakt med myndighederne i Ecuador, siger talsmanden.

Assange har af den britiske højesteret fået afslag på at få genoptaget en langtrukken appelsag om udlevering til Sverige.

Ecuadors myndigheder er i gang med at behandle Assanges ansøgning, oplyser landets udenrigsminister, Richard Patino.

På Twitter skriver Wikileaks, at Assange har bedt om politisk asyl og er "under beskyttelse af den ecuadorianske ambassade i London".

Wikileaks-stifteren frygter, at en udlevering til Sverige vil gøre det nemmere for amerikanske myndigheder at få ham udleveret.

I USA er der vrede over, at Wikileaks har offentliggjort en række hemmeligstemplede dokumenter - blandt andet korrespondance fra amerikanske diplomater rundt om i verden til Det Hvide Hus, samt utallige dokumenter om krigene i Irak og Afghanistan.

/ritzau/AFP