Udland

Juncker klar til at slås med Orbán om dødsstraf

EU's kommissionsformand opfordrer Ungarns premierminister til at tage klar afstand fra dødsstraf.

Både EU-Kommissionens formand og den danske udenrigsminister gør torsdag kort proces med de seneste dages ytringer fra blandt andre Ungarns premierminister, Viktor Orbán, om en mulig genindførelse af dødsstraffen.

- Dødsstraf er forkert af uendeligt mange grunde.

- EU's charter for grundlæggende rettigheder forbyder dødsstraf, og Hr. Orbán bør gøre det helt klart, at han ikke har intentioner i den retning. Hvis han har, kommer vi til at slås, siger kommissionsformand Jean-Claude Juncker torsdag på et pressemøde i Bruxelles.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er i en skriftlig kommentar til Ritzau tilsvarende klar i sin afvisning af alle tanker om genindførelse af dødsstraf.

- Den slags udmeldinger har jeg ikke meget til overs for.

- Jeg er lodret imod dødsstraf. Det hører ikke nutidens Europa til, og det strider mod EU's grundlæggende værdier. Det vil vi selvfølgelig holde Ungarn fast på, lyder det fra Lidegaard.

Tirsdag sagde Orbán ifølge nyhedsbureauet AFP, at strafferammen for drab i Ungarn "ikke er afskrækkende nok", og at "spørgsmålet om dødsstraf må på dagsordenen i Ungarn".

Onsdag fulgte gruppelederen for Orbáns Fidesz-parti i parlamentet, Antal Rogan, ifølge Reuters op med en melding om, at debatten er nødvendig, selv om dødsstraf er i strid med europæiske regler og normer.

- Selv i et EU-medlemsland må det være sådan, at hvis befolkningen ønsker dødsstraf, så kan man åbne en omfattende debat på EU-niveau, siger Antal Rogan.

Flere andre af de seneste års kontroverser mellem Ungarn og EU-systemet har udstillet, at EU har manglet en mekanisme til at holde lande fast på grundprincipperne, når først de er blevet optaget.

Den danske udenrigsminister har været en af drivkræfterne bag, at medlemslandene nu med en såkaldt retsstatsmekanisme vil lave en årlig gennemgang af, om grundreglerne faktisk bliver overholdt i alle lande.

- Jeg er glad for, at det lykkedes os at få styrket EU's retsstatsmekanisme, der netop skal sikre, at EU's grundregler faktisk bliver overholdt.

- Alle medlemslande skal overholde EU's grundlæggende værdier om demokrati, menneskerettigheder og retsstatsprincipper. Det gælder også Ungarn, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.