Udland

Juncker til Ungarns Orbán: Dav diktator!

EU's spøgefulde kommissionsformand stjæler igen rampelyset ved modtagelsesceremoni på topmøde.

Juncker til Ungarns Orbán: Dav diktator! Foto: POLFOTO/AP

Juncker til Ungarns Orbán: Dav diktator! Foto: POLFOTO/AP

Smukke kvinder, sære klædedragter og provokerende premierministre kan være svære at stå for.

I hvert fald for EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, der fredag igen satte en lidt overraskende humoristisk trumf på en ellers normalt kedelig rutine ved store politiske træf.

- Der kommer diktatoren, sagde Juncker muntert til sine sidemænd - EU-præsident Donald Tusk og den lettiske premierminister, Laimdota Straujuma - da de tre stod på den røde løber for at tage imod deltagerne ved EU's østlige partnerskabstopmøde i Riga i Letland.

Manden, Juncker kaldte diktator, var den ungarske premierminister, Viktor Orbán.

Netop Orbán ligger for tiden igen i ordkrig med Juncker og resten af EU-systemet for at udfordre et grundlæggende element af europæisk demokrati.

Orbáns udtalelser om en mulig genindførelse af dødsstraffen i Ungarn har fået Juncker til at true med slåskamp, hvis ikke Orbán tog klart afstand fra idéen.

Junckers hilsen til "diktatoren" Orbán skal nu næppe tages alt for alvorligt.

En tidligere talsmand for Ungarns EU-ambassade skriver på Twitter, at Juncker hyppigt kalder Orbán for "diktatoren", mens Orbán kalder Juncker "storhertugen" på grund af hans fortid som premierminister i storhertugdømmet Luxembourg.

Kommissionsformanden har i løbet af sine snart syv måneder i Bruxelles skabt tradition for at peppe de ellers kedelige håndtryksceremonier op.

Fredag i Riga blev flere af de mandlige topmødedeltagere mødt med gedigne rygdunk og kindheste, mens kvinderne fik spøgefulde hånd- og kindkys i rigt mål.

For et par måneder siden var offeret den grønlandske landsstyreformand, Kim Kielsen, da Juncker efter en undersskriftsceremoni i Bruxelles forsøgte at trække anorakhætten over Kielsens hovede.

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, så ved sit første besøg i Bruxelles i februar også noget paf ud, da Juncker efter det traditionelle håndtryk holdt fast i Tsipras' hånd og begyndte at svinge ivrigt med armen, mens han trak sin gæst ind i kommissionsbygningen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.