Jurister er enige: Irak-krigen var ulovlig

Det er svært at opspore blot én enkelt folkeretsjurist, der vil godkende Irak-krigen, hvor Danmark var med.

Jurister er enige: Irak-krigen var ulovlig

Blandt uafhængige danske folkeretseksperter er der ikke megen tvivl om, at Irak-krigen var ulovlig.

I DR-dokumentaren Krigskampagnen, som sendes tirsdag aften, melder Danmarks førende folkeretsjurist Frederik Harhoff klart ud.

- Der var ikke noget lovligt, folkeretsligt grundlag for at iværksætte den aktion, siger den danske professor, der til daglig er dommer ved krigsforbrydertribunalet i Haag.

Dermed slutter Frederik Harhoff sig til en lang række danske jurister, som alle betragter krigen som en overtrædelse af folkeretten, skriver Information.

Det gælder blandt andre professor Jens Elo Rytter, professor Jens Vedsted-Hansen, professor Henning Koch, folkeretsekspert Anders Henriksen og professor emeritus Ole Espersen.

Trods utallige opfordringer siden 2003 er det ikke lykkedes Information at opspore en eneste uafhængig folkeretsjurist, der vil godkende krigen.

Den eneste folkeretsjurist, som ikke ønsker at tage stilling for eller imod krigens lovlighed, er tidligere universitetsprofessor Ole Spiermann.

- Der var valide argumenter for krigens lovlighed, og der var valide argumenter imod, lyder hans vurdering.

Dermed er Udenrigsministeriets Folkeretskontor den eneste juridiske instans i Danmark, der fortsat mener, at Danmark overholdt folkeretten, da et snævert Folketingsflertal for ti år siden sendte nationen i krig mod Saddam Hussein.

Information ville gerne have spurgt den nuværende chef for Juridisk Tjeneste, om det stadig er vurderingen, efter Villy Søvndal (SF) har overtaget ministerstolen. Men det har ikke været muligt at træffe ham.

Udenrigsministeren siger imidlertid til Information, at han ikke har bedt sine jurister om at revurdere Irak-krigens lovlighed.

- Der er nedsat en Irak-kommission, som blandt andet skal undersøge det her spørgsmål. Det ville ikke være nogen god idé, hvis jeg samtidig foranstaltede mine egne private undersøgelser, siger Villy Søvndal (SF).

Udenrigsministeren mener selv, at det er "helt indiskutabelt", at der ikke var mandat fra FN's Sikkerhedsråd til at gå i krig.

- Og der var heller ikke noget moralsk flertal for krigen, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.