Justitsminister melder hus forbi til V-anklage for smøl

Unfair at anklage regeringen for at tøve med folkeafstemning, siger Hækkerup - V kunne selv have gjort det.

Venstres kritik af regeringen for at skubbe Danmark ud af EU's politisamarbejde, Europol, ved at smøle med en folkeafstemning om Danmarks retsforbehold er unfair, mener justitsminister Karen Hækkerup (S).

Ministeren forsikrer om, at regeringen sigter mod at undgå, at Danmark falder ud af Europol - eller i hvert fald sørge for, at perioden bliver så kort som muligt.

Men hun henviser også til, at sætningen i det nuværende regeringsgrundlag om, at man ønsker en folkeafstemning om retsforbeholdet, når tidspunktet i øvrigt er gunstigt, stort set er en kopi af, hvad der har stået i regeringsgrundlag de sidste 10 år - og altså også da Venstre selv var i regering.

- Så hvis Venstre gerne vil anklage os for smøleri, så vil jeg sige, at det, synes jeg ikke, er helt fair.

- Der kunne godt have været andre tidspunkter, hvor EU-debatten havde været mere positiv. Og hvor det havde været mere gunstigt at diskutere en folkeafstemning, men hvor man ikke har valgt at træffe den beslutning.

Det siger Hækkerup fredag til Ritzau i forbindelse med et møde blandt EU's justitsministre i Luxembourg.

Regeringen begyndte sidste år at advare om, at Danmark risikerer at måtte forlade Europol, fordi en igangværende reform vil ændre samarbejdet fra at basere sig på en aftale mellem enkeltlande til at blive en del af EU-systemet.

Dermed bliver Europol omfattet af Danmarks retsforbehold, og fortsat dansk deltagelse kræver enten en afskaffelse af retsforbeholdet ved en folkeafstemning eller en særaftale - en såkaldt parallelaftale - med de øvrige EU-lande.

EU's lovgivningsarbejde tog torsdag et stort skridt fremad, da medlemslandene enedes om deres fælles holdning til reformen. Dermed er de nu klar til at forhandle reformen med parlamentet.

Det er usikkert, hvornår de forhandlinger kan afsluttes, og hvornår reformen træder i kraft.

Karen Hækkerup siger, at det er de politiske partier, der træffer beslutning om en eventuelt folkeafstemning - og om man tror, at man kan vinde den.

- Det vil jo i givet fald også kræve, at de politiske partier er enige med hinanden om at gå ud og kæmpe for at få et ja hjem. Ellers er der jo ikke nogen grund til at udskrive en folkeafstemning, siger ministeren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.