K vil have folkeafstemning om skattekontrol

Den konservative partileder vil forsøge at ændre folketingsbeslutning med folkeafstemning. Venstre siger nej.

K vil have folkeafstemning om skattekontrol

De Konservative er fortørnede over, at Folketinget har besluttet at give Skat nye beføjelser, så myndighederne fremover får lov til at gå ind i folks have for at kontrollere, om der foregår sort arbejde.

Partiet vil derfor arbejde for at få loven sendt til folkeafstemning.

Det siger partiets formand Lars Barfoed.

- Det er mere vidtgående beføjelser, end selv politiet har. Det er et eklatant brud på en grundlovsrettighed, nemlig den private ejendomsret, at vi må gøre, hvad vi kan, for at forhindre det, siger Lars Barfoed.

Partiet vil tage en sjældent brugt paragraf i grundloven i brug. Den giver mulighed for at sende en vedtagen lov til folkeafstemning, hvis 60 folketingsmedlemmer skriver under.

Lars Barfoed afviser, at det er en omgåelse af demokratiet at forsøge at ændre allerede vedtagne love ad den vej.

- Det er selvfølgelig fair nok, at flertallet bestemmer. Men man har jo netop den bestemmelse i grundloven for at beskytte mindretallet. Det er ikke en bestemmelse, man skal misbruge, siger han.

Foreløbig er der dog ikke udsigt til, at Barfoed vil få succes med at samle 60 underskrifter.

Folketingets største parti, Venstre, afviser blankt at skrive under på krav om folkeafstemning, og de øvrige partier, der stemte imod loven, nemlig Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, råder tilsammen kun over 39 mandater.

Tidligere på måneden forsøgte Dansk Folkeparti at samle 60 underskrifter for at sende den omstridte lov om randzoner til folkeafstemning. Heller ikke det ville Venstre medvirke til.

/ritzau/