Ka' du dine julekalendere?

Vi har samlet 20 spørgsmål om tv's julekalendere gennem tiderne. Hvor mange rigtige kan du gætte?

Tilbage i 1962 sendte DR den første tv-julekalender nogen sinde i verden og verdenshistorien. Den hed "Historier fra hele verden". Siden har hver jul budt på en lille, daglig fortælling. Og i år er udbuddet astronomisk. Ved en hurtig optælling når man frem til, at der sendes mindst syv forskellige tv-julekalendere. Men sådan noget er dyrt at producere, så derfor er mange af dem - desværre - genudsendelser. Nu er tiden kommet til at vi vil teste din viden om tv-julekalendere. Det bliver ikke let. Men forhåbentlig bliver det hyggeligt, oplysende og en lille smule pjanket. Du får her 20 spørgsmål: OBS OBS: Bemærk at svarene kommer nederst på denne side, så vær forsig, når du scroller nedad 1: "Poul og Nulle i Hullet". Aldrig har der været mere ballade i DR, end da de sendte denne mærkelige julekalender, der stort set ikke handlede om jul. Men hvornår var det nu, det var? A: 1975, B: 1980, C: 1985, D: 1990 2: Den første rigtig store, flotte, velproducerede og dyre tv-julekalender var "Jul i Gammelby" fra 1979. Her var borgmesteren bekymret for, om hans gode skib "Haabet" ville nå hjem til jul. Poul Glargaard spillede Severinsen (med tryk på tredje stavelse). Men hvem spillede borgmesteren? A: Waage Sandø, B: Hans Christian Ægidius, C: Lars Lohmann, D: Jesper Klein. 3: Hvilket år sendes "Jullerup Færgeby" første gang på DR? A: 1964, B: 1969; C: 1974, D:1979 4: Hvem spiller Josef i TV 2s julekalender "Josef og Josefine" der blev vist første gang i 2003? A: Flemming Østergaard, B: Martin Brygmann C: Jes Dorph Pedersen, D: Jørgen Leth 5: I "Absalons Hemmelighed", der i år genudsendes på DR1, er Cecilies lillesøster, Ida, uhelbredeligt syg og kun et mirakel kan hjælpe hende. Men hvad er det Ida fejler? A: En hjertesygdom, B: Sommerforkølelse, C: Hun har forstuvet venstre ankel, D: Hun er ordblind 6: Hvad belønnes Bamse, Kylling og Ælling med i "Bamses julerejse" da det dagen før juleaften lykkedes dem at finde frem til julemanden og aflevere de ting tilbage, han har tabt i hovederne på dem. A: En flæskesteg, B: En tur i julemandens kane, C: En kogebog med 101 eksotiske forslag til hvordan man tilbereder kylling, D: En grundig rengøring af julemandens værksted 7: "Jul på Vesterbro" er en dansk, socialrealistisk, satirisk voksen-julekalender, der første gang kørte på DR2 i 2003. Hvilken kendt stand-up`er spiller alle karakterene? A: Jan Gintberg, B: Frank Hvam, C: Anders Matthesen, D: Jonatan Spang 8: Hvor mange gange har DR i øvrigt sendt "Jul på Vesterbro"? A: 1, B: 2, C: 3, D: 4 9: "Jul i den gamle trædemølle" er kendt fra TV2. Her prøver Berit og Flemming at komme igennem julen med skindet på næsen. Flemming kæmper desperat med økonomien og kollegaerne ved revisorfirmaet, hvor han arbejder - og Berit drømmer om en romantisk skiferie til Frankrig. Hvem spiller den deprimerede og bekymrede revisor og familiefar Flemming? A: Peter Mygind, B: Nikolaj Lie Kaas, C: Ulf Pilgaard, D: Peter Schrøder 10: I "Nissebanden" har julemanden mistet noget siden han sidst var på besøg. Han sætter Nissebanden på den opgave, at finde det mistede inden 24. december, ellers bliver de til vatnisser. Nissebanden leder mange forskellige steder, men det går ikke rigtig godt for dem. Hvad er det julemanden har mistet? A: Jordforbindelsen, B: Gaverne der skal deles ud til alle børnene, C: Sit humør, D: En skål risengrød 11: Hvad er det den 12-årige skoledreng Malte og den jævnaldrende nissepige Lyda skal besejre i DR-julekalenderen "Pagten", som blev sendt sidste år? A: En lunefuld cykelsmed, B: En ond heks, C: En smuk ung prinsesse, D: En stærk fremskridende globalisering 12: Selv om DR nu sender julekalendere for 49. år i træk, så vil vi også gerne vide, hvilket år TV 2 sendte deres første julekalender for børn: "Trolderik og Nisserne" A: 1988, B: 1990, C: 1992, D: 1994 13: Hvornår mødte vi første gang den meget støjende nisse Pyrus og alle de andre fra Risarkivet? A: 1994, B: 1996, C: 1998, D: 2000 14: Der er lavet i alt fire julekalendere med Pyrus, som er sendt i alt otte gange. Men hvem spiller i grunden Pyrus? A: Anders W. Berthelsen, B: Martin Brygmann, C: Mads Mikkelsen, D: Jan Linnebjerg 15: Jesper Klein spiller en stor rolle i Risarkivet. Hvad hedder hans karakter? A: Severinsen, B: Godtfredsen, C: Jakobsen, D: Bertramsen. 16: Også i ser vi "The Julekalender", som blev vist første gang i 1991. Men hvor mange gange er den sendt i alt. Altså indtil nu? A: 3, B: 5, C: 7, D: 9 17: De tre julekalendere med Nissebanden er efterhånden sendt i alt otte gange. Her møder vi Flemming Jensen. Hvem spiller han? A: Gemyse, B: Skipper, C: Hr. Mortensen, D: Lunte 18: Christoffer Bro har en anden vigtig rolle i Nissebanden. Han spiller nemlig: A: Hr. Fiffig-Jørgensen, B: Hr. Snu-Sørensen, C: Hr. Fræk-Frederiksen, D: Hr. Lystig-Laursen 19: Hvilken af følgende titler er IKKE en julekalender? A: "Gufol Mysteriet", B: "Fru Pigalopp", C: "De to i ledvogterhuset", D: "Hr. Stjerne og de syngende mus". 20: Og til allersidst: Hvem var det, der havde revnet sine bukser i "Jullerup Færgeby"? A: Axel, B: Anders, C: Anton, D: Absalon. Kilde til ovenstående (blandt andet): danskefilm.dk julenshule.dk Svarene kommer her: Så er sandhedens time kommet. Kan du din julekalenderhistorie. hvis du kan, skal du have følgende svar: 1: B, 2: C, 3: C, 4: B, 5: A, 6: B, 7: C, 8: C, 9: D, 10: C, 11: B, 12: B, 13: A, 14: D, 15: D, 16: B, 17: D, 18: A, 19: D, 20: C. 20 rigtige: Du har snydt. 15-19 rigtige: Du er ikke bare dygtig. Du har en fænomenal hukommelse. I hvert fald når det handler om julekalendere. 10-14 rigtige: Ja, det er da et hæderligt resultat. 5-9 rigtige: Hallo!!! Hvor var du, da der blev sendt julekalendere. Så svært var det jo heller ikke. 1-4 rigtige: Hvorfor har du gættet med på denne quiz, når du jo i virkeligheden hader julekalendere. 0 rigtige: Du er dum. Snotdum.