Kædekriminalitet koster staten milliarder

Bagmandspolitiet advarer virksomheder mod såkaldt kædesvig, for tendensen er stigende og koster staten kassen.

Kædekriminalitet koster staten milliarder

Staten taber hvert år milliarder af kroner på såkaldt kædesvigskriminalitet, og tendensen er eksploderet.

I årets første fem måneder har Bagmandspolitiets Hvidvasksekretariat modtaget 200 nye indberetninger om kædesvig, det er flere end hele sidste år, lyder konklusionen i Hvidvasksekretariatets årsberetning for 2011, skriver Politiken.

Omfanget af de kriminelle kæder - og de samlede tab for statskassen - er nu så enorme, at Bagmandspolitiet derfor sender en åben advarsel til banker, vekselbureauer og andre finansvirksomheder:

- Vi føler, det er nødvendigt at advare alle de virksomheder, der er omfattet af hvidvaskloven, om, at de skal være særligt opmærksomme i den kommende tid, for de risikerer at blive brugt til at vaske sorte penge hvide.

- Det sker allerede i stor stil, siger Per Fiig, vicestatsadvokat og leder af Bagmandspolitiets afdeling for finansiel efterretning og efterforskning, til Politiken.

Kædesvig florerer især i rengørings- og byggebranchen, skriver Politiken.

I den enkle model bliver et firma hyret til en opgave - eksempelvis rengøring. Men frem for selv at udføre arbejdet hyrer firmaet nu en række andre underleverandører.

Til sidst er det umuligt at finde ud af, hvilket firma som har pligt til at betale skatterne til staten, der aldrig får en krone.

- Vi kan ikke kontrollere os ud af det her problem. Politikerne må se på mulighederne for nye lovregler, siger afdelingsleder i Skat Økonomisk Kriminalitet Morten Mørch Sørensen til Politiken.

Han skønner, at kædesvig koster statskassen årlige tab på mellem 2,5 og 3 milliarder kroner.

/ritzau/