Kæledyr på skuet

Elever var på landet for at se, hvordan en landmand forbereder sig på dyrskuet

61 elever var på landet for at se, hvordan familien Kjølby forbereder sig til dyrskuet. For at tage sig godt ud skal køerne skal blandt andet klippes.
Foto: Bent Bach

61 elever var på landet for at se, hvordan familien Kjølby forbereder sig til dyrskuet. For at tage sig godt ud skal køerne skal blandt andet klippes. Foto: Bent Bach

@Brød.9.u-indryk-vers:ILBRO: 61 børn var forleden taget på landet for at besøge landmand Jørgen Kjølbys kvægbrug i Ilbro. Her skulle de se, hvordan han vasker og gør sine køer klar til dyrskuet. Børnene er elever fra 2. klasserne på Muldbjergskolen og Astrup Skole, og de skal selv deltage i dyrskuet i år. - Det er jo de størrelser, som landbruget gerne vil have i tale. Det er ikke som tidligere, hvor alle havde kendskab til landbruget på en eller anden måde, mener presseansvarlig ved LandboNord, Hans Sejllund. Børnene udstiller Det er første gang dyrskuet i Hjørring bliver afviklet, mens børnene stadig går i skole. Det syntes LandboNord, 4H og Åbent Landbrug var en oplagt mulighed for at give skoleeleverne et større indblik i, hvad der sker på landet. Derfor har de kontaktet alle skolerne i Vendsyssel med et tilbud til børnene om at lære mere om, hvad der sker på skuet og landbruget i det taget. Eleverne i 2. klasse fik også et tilbud om at deltage i dyrskuet med deres egne kældedyr. Derfor skulle de tirsdag se, hvordan en rigtig landmand gør sine dyr klar til dagen. I alt 80 børn fra tre skoler skal selv udstille på dyrskuet i år. Ud over elever fra Astrup Skole og Muldbjergskolen skal 2. klasse fra Privatskolen i Sæby deltage. Deres kæledyr bliver kontrolleret af en dyrlæge og bedømt af dyrskuets dommere ligesom alle de andre dyr på skuet. Når det er overstået, bliver alle dyr og børn præsenteret i ringen for at få overrakt præmier. - Hvis ikke forældrene er vant til dyrskue, er det jo ikke sikkert, de selv tager deres børn med. Men vi satser jo lidt på, at når børnene selv har prøvet at være på dyrskue, vil de tage deres børn med, når de bliver forældre, siger Karin M. Larsen. Afliver fordomme Elever fra alle skoler i Vendsyssel har også fået tilbudt en rundvisning på skuet. Derfor træder omkring 2000 børn ind på dyrskuepladsen fredag formiddag, forventer presseansvarlig for dyrskuet, Hans Sejllund. Folk kommer i dag ikke ud på landbrug, som de gjorde førhen. På den måde risikerer landbruget at virke lidt lukket, og så kan der hurtigt opstå fordomme og myter, mener Hans Sejllund. Dem vil LandboNord gerne have afkræftet og i stedet give børnene et indtryk af, at der også er en anden side af landbruget end gylle og penicillin.