Danmark

Kæledyrs medicin truer menneskers sundhed

Forbruget af antibiotika til mennesker går den rigtige vej. Værre ser det ud med brugen til svin og kæledyr.

Kæledyrs medicin truer menneskers sundhed

Forbruget til mennesker af skrap antibiotika falder for første gang i årevis en smule. Til gengæld får kæledyr og svin mere antibiotika, viser nye tal fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.

Forbruget af antibiotika forsøges bragt ned, fordi der er en stigende tendens til, at bakterier udvikler resistens og dermed bliver modstandsdygtige over for antibiotika. Dermed virker antibiotika ikke længere på alvorlige sygdomme.

Særlig fokus er der på antibiotika, som WHO har udpeget som "kritisk vigtige". De udgør en lille gruppe, der som de eneste kan bruges til behandling af livstruende infektioner hos mennesker.

De nye tal viser, at når det gælder behandling af kæledyr, er brugen af bredspektret antibiotika, der rammer mange typer bakterier på en gang, siden 2005 steget støt. De udgør fem-ti procent af forbruget.

- Vi har ingen overvågning af resistens hos kæledyr, selvom det kan være et alvorligt problem på grund af den tætte omgang, mange har med deres kæledyr, siger seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.

- Vi ved, at resistente bakterier kan overføres fra kæledyr til mennesker. Derfor er det vigtigt at klarlægge risikoen for overførsel af resistens fra kæledyr for især kritisk vigtige antibiotika til mennesker.

Også i svinestaldene går det den forkerte vej. Den danske svineproduktion tegner sig for 76 procent af antibiotikaforbruget i landbruget. Forbruget er steget med 10 procent, selvom myndighederne for nogle år siden indførte et "gult kort" til landmænd, der bruger for meget.

- Det er betænkeligt, at forbruget til svin stiger igen, da det har betydning for udvikling og spredning af multiresistens, siger seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Hjallerup Marked aflyst
Luk