Kæmpe dankort-udskiftning: Sådan bliver det nye kort

Fra 2016 kan betalingskortet bruges uden direkte kontakt med terminalen og ved mindre indkøb uden kode.

Ny teknologi vil om et par år sørge for, at det bliver hurtigere og nemmere at betale med dankort i butikker landet over.

For når danskerne i 2016 skal have udskiftet en stor del af de omkring fire millioner Visa/dankort, får de et kort tilbage, der rummer en ny chip, skriver Berlingske.

Den nye chip betyder, at kortet kan nøjes med enten at blive bevæget hen forbi betalingsterminalen eller blot berøre terminalen let - såkaldt kontaktløs betaling.

Selvom det lyder nemt for forbrugerne, så er de nye muligheder først og fremmest en fordel for dagligvarebutikker og kiosker, mener Bruno Christensen, der forsker i indkøbsvaner ved Retail Institute Scandinavia.

- I dagligvarebutikker bliver der i videre udstrækning mulighed for at lave selvbetjening ved udgangskasserne.

- Det vil klart kunne spare medarbejdere, og fra kundernes synsvinkel kan det nedbringe kødannelser ved kasserne, hvis man i højere grad har mulighed for at skanne varer ind og lade kortet betale automatisk, når man går igennem, siger han til Berlingske.

Direktør Jens Birkeholm fra organisationen for danske detailbutikker Dansk Detail mener dog ikke, at den kontaktløse betalingsform kommer til at koste job.

- Konkret reducerer det sliddet på den fysiske terminal. Men det betyder ikke, at der kan spares medarbejdere. Vi har været gennem forbrugs- og finanskrisen, og det betyder, at butikkerne er nede på at have de medarbejdere, der skal til for at yde den gode service, siger han.

Det kommer til at koste et tocifret millionbeløb at indføre de nye kort. Kortudbyderen Nets og Dansk Erhverv på vegne af detailhandlen skal forhandle om kortet til april, skriver Berlingske.

Nets, der forventes at blive solgt inden længe, siger, at det er helt naturligt at skifte chippen, når så mange kort skal skiftes på samme tid.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.