Kæmpe kran giver uro i Strandby

JOBI Værft A/S vil rejse kran på 37,5 meter på Strandby Havn. Det skaber bekymring blandt naboerne

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

STRANDBY:JOBI Værft A/S i Strandby har planer om at rejse en fast tårnkran på værftsområdet, og det skaber bekymring blandt nogle af naboerne til værftet på Strandby Havn.

Set fra værftets side er der tale om et arbejdsredskab, der vil lette det daglige arbejde på det ekspanderende værft.

Kranen vil kunne dække hele værftsområdet, og med en fast tårnkran vil værftet kunne klare langt de fleste tunge løft.

I dag benytter værftet mobilkraner, og færdsel og støj fra mobilkraner vil ifølge værftsdirektør Jesper Faurholt blive reduceret til et minimum og dermed give færre gener end i dag.

Kranen bliver 37,5 meter høj og får et vingefang, så den kan dække hele værftsområdet.

Opsætningen af kranen kræver en dispensation fra lokalplanen højdebestemmelser, der tillader, at der kan bygges i op til 10,5 meter. Byrådet kan dog tillade, at "bygninger, skorstene og andre bygningsdele gives en større højde, såfremt miljøhensyn eller virksomhedens indretning eller drift nødvendiggør det".

En industriarbejdsplads

Ansøgningen er sendt i naboorientering og partshøring, inden sagen afgøres i byrådet.

Lotte Broder Jørgensen, der bor på Krøghsvej 13, frygter dels at hendes hus mister værdi og bliver usælgeligt, dels at kranen vil ødelægge familiens mulighed for at benytte haven, der støder op til Nordre Havnevej, hvor værftet ligger.

Lotte Broder Jørgensens hus er fra 1876 og et af Strandbys ældste huse. Lotte Broder Jørgensen købte huset i efteråret 1988 og hun har på nærmeste hold fulgt, hvordan miljøet de seneste år har udviklet sig fra et lille, hyggeligt fiskerleje til en stor industriarbejdsplads med alt, hvad det indebærer af gener for naboerne.

- Tidligere syntes vi, det var charmerende at have fiskekuttere i baghaven, men i dag er værftet jo en industriarbejdsplads, der burde ligge mindst 500 meter fra beboelseskvarterer. Jeg forstår ikke, at kommunen kan blive ved med at give dispensationer til værftet. Får de lov at rejse kranen, skal vi jo have styrthjelm på, når vi griller pølser over bålet i haven, siger Lotte Broder Jørgensen.

Hvad med turismen?

Hanne Beich Laursen, der ejer en ubebygget grund på Ndr. Havnevej, mener, at kommunens drypvise planlægning og mange dispensationer sker helt uden hensyn til det gamle miljø omkring Strandby Havn.

- I andre sammenhænge fremstilles Strandby Havn som en perle for turismen i kommunen, men i dag har værftet udviklet sig til en industri, som der ikke er plads til på så lille et område, siger Hanne B. Laursen, der føler, at kommunen udelukkende vægter hensynet til beskæftigelse og arbejdspladser.

1. juni er sidste frist for bemærkninger fra de berørte naboer. Herefter bliver planen inklusive naboernes bemærkninger forelagt plan- og miljøudvalget til politisk beslutning.

Udvalgsformand Anders Brandt Sørensen (S) beskriver sagen som en klassisk konflikt mellem erhverv og beboelse, hvor politikerne skal vælge, hvem de vil tilgodese.

- Jeg kan sagtens forstå sagen fra begge siders synspunkt, men vi har ikke taget stilling, siger Anders Brandt Sørensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden