Kæphøj Kia: 0-100 km/t på fem sekunder

Kias nye, flotte og lynhurtige sportssedan på lynvisit i Danmark, hvor den får efterårs-premiere

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Den nye sportssedan har fuldt bagsæde og pænt stort bagagerum på 406 liter.

BILER:En koreaner har været på fransk visit i Danmark. På Hindsgavl Slot ved Middelfart.

Her kiggede en Kia forbi i ugens løb. Den danske importør havde til en snigpremiere lånt - i Frankfurt - et forproduktions-eksemplar af den nye sportssedan Stinger, og bilen, der først nu sættes i produktion og foreløbig kun har været vist på et par internationale biludstillinger, blev behørigt beundret af de indbudte premieregæster.

De talte bl. a. repræsentanter fra de danske forhandlere og motorpressen samt livsstil- og bileksperten, forfatteren Christian Grau, der causerede om biler og snobberiet omkring dem. Med koreanerne som en undtagelse.

Dertil har de i det Grauske bilunivers været for kedelige, udelukkende med appel til det fornuftige - til pengepung og praktikaliteter. Men måtte så ved præsentationen af det knaldrøde Stinger-eksemplar erkende, at den formår at appellere til bilelskerens følelser.

Træk på baghjulene

Ud fra bilens flotte linjer slået af den tidligere BMW-chefdesigner Peter Schreyer trak han faktisk tråde til modeller fra eksempelvis Jaguar og Maserati og undlod da heller ikke at understrege, at Stinger har sportsligt dna i form af baghjulstræk.

Her hører det dog med, at Stinger også leveres med firhjulstræk, hvis elektronik overvåger førerens input og vejforhold. Lynhurtigt tilføres de enkelte hjul automatisk ekstra kraft - eller de bremses - for at sikre optimalt "fodfæste".

Stinger har desuden elektronisk styret undervogn, hvor kørestilen kan indstilles via Drive Mode Select-funktionen, som anvendes til at gøre de forreste og bageste støddæmpere hårdere eller blødere uafhængigt af hinanden, så kørekomforten, responsen og adrætheden kan tilpasses til situationen. Føreren kan vælge mellem fem indstillinger: Eco, Sport, Sport+, Comfort og Smart.

Trætheds-registrering

Kia-nyheden byder på en række moderne sikkerheds-teknologier som nødbremse og vognbaneassistent, ligesom et stabilitetssystem giver øget kontrol over bilen under opbremsninger og i sving, fordi det regulerer bilens elektroniske stabilitetskontrol (ESC), hvis det registrerer reduceret vejgreb.

Som noget nyt hos Kia fås Stinger også med trætheds-registreringssystem, som skal forhindre førere i at køre, når de er trætte eller distraherede.

Seks cylindret motor

Motorpaletten består af en 2,2 liters diesel på 202 hk, en firecylindret 2,0 turbobenzin på 258 hk og en sekscylindret maskine på hele 370 hk, der gør bilen til den hurtigste Kia nogensinde. 0-100 km/t overstås på blot 5,1 sekunder, og på toppen kører den 269 km/t.

Stinger er typemæssigt en sportssedan - en såkaldt Grand Tourer. Og det er en velvoksen bil. 4,83 meter lang og 1,87 meter bred. Kabinen har fuldt bagsæde og god benplads også til voksne, ligesom der er blevet plads til et fornuftigt bagagerum på 406 liter.

Stinger lanceres på det danske marked hen på efteråret, hvorfor importøren heller ikke havde priser klar ved lyn-premieren, der var af den såkaldte "statiske" slags. Med andre ord uden mulighed for at køre i bilen.

Det må vente til den rigtige premiere efter sommerferien.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.