Kaffe beskytter kvinder mod kræft

Ved daglig indtagelse af kaffe falder risikoen for bestemte typer af kræft

Kaffe beskytter kvinder mod kræft. Arkivfoto

Kaffe beskytter kvinder mod kræft. Arkivfoto

DANMARK:Drikker du tilstrækkelig meget kaffe dagligt falder din risiko for både at udvikle brystkræft og kræft i livmoderen.

Det viser bl.a. en ny undersøgelse, hvor forskere fra Imperial College London har sammenlignet forskellige fødevarer og risikoen for kræft i livmoderens indre slimhinde kaldet endometrium, hvor den største del af livmoderkræft-tilfælde rammer, skriver klogkost.dk.

Undersøgelsen er bl.a. baseret på 1.303 kvinder med endometriekræft, der i en fælleseuropæisk undersøgelse besvarede spørgeskemaer om deres kostvaner, hvilket gav forskerne mulighed for at vurdere sammenhængen mellem 84 fødevarer og næringsstoffer med risikoen for endometriekræft.

Forskerne identificerede deraf ni fødevarer og næringsstoffer, der positivt eller negativt kan være forbundet med risikoen. Det er det totale fedt-indtag, enkeltumættet fedt, fosfor, kulhydrater, yoghurt, smør, kartofler, ost og kaffe.

Forskerne sammenlignede resultaterne med 1.531 kvinder med endometriekræft i en lignende amerikansk undersøgelse og resultaterne af undersøgelserne viste, at tre-fire kopper kaffe om dagen reducerede risikoen for endometriekræft med 18 procent sammenlignet med kvinder, der aldrig drak kaffe. De øvrige fødevarer og næringsstoffer viste sig ikke markant at forbedre eller forværre risikoen - i hert fald ikke på begge sider af Atlanten.

13 tegn på at du risikerer livmoderkræft

- Det er værd nærmere at undersøge om kaffe kan anvendes til forebyggelse af endometrisk kræft. Men før man kan komme med kliniske anbefalinger, er der behov for, at forsøge at isolere de dele af kaffen, der har indflydelse på endometriekræft, siger dr. Melissa A. Merritt, der er chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Otte sunde grunde til at drikke kaffe

Tidligere har flere undersøgelser også vist at kaffe beskytter mod brystkræft og tilbagefald efter brystkræft.

En svensk undersøgelse fra Karolinska institut i 2011 viste at fem kopper kaffe dagligt reducerede risikoen for brystkræft, der ikke er hormon-relateret (ER-negativ), med ikke mindre end 57 procent. Denne type brystkræft udgør omkring en tredjedel og rammer oftest senere i livet.

10 madråd mod brystkræft

En anden svensk undersøgelse fra Lunds Universitetshospital viste i 2013, at kvinder, der var blevet opereret for brystkræft og fik midlet tamoxifen reducerede risikoen for tilbagefald, hvis de drak to kopper kaffe dagligt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.