Kaffe frikendt for kræftfare

KØBENHAVN:Kaffe har fået skyld for kunne fremkalde kræft, men det rygte sætter nye undersøgelser en stopper for. Faktisk peger en japansk undersøgelse på, at kaffe kan nedsætte risikoen for leverkræft. Undersøgelsen viser, at en til to kopper kaffe om dagen kan mindske risikoen for leverkræft med næsten 50 procent i forhold til personer, som ikke drikker kaffe. Samtidig viser en amerikansk undersøgelse, at der ikke er tegn på sammenhæng mellem indtagelse af kaffe og forekomsten af tyktarms- eller endetarmskræft. I Kræftens Bekæmpelse er seniorforsker Anne Tjønneland enig i, at der ikke er kræftfare ved kaffe. - Efterhånden er der lavet en hel del undersøgelser om, hvorvidt kaffe øger risikoen for alskens kræftsygdomme, men der er altså ikke belæg for, at hverken kaffe eller te skulle kunne øge risikoen, siger Anne Tjønneland. De nye studier af kaffens virkning er offentliggjort i det ansete amerikanske tidsskrift Journal of the National Cancer Institute. /ritzau/