Litteratur

Kager i børnehøjde

Det myldrer frem med koge- og bagebøger til børn. Og netop bagninger alle tiders måde at være sammen på, mener ni-årige Marianne og hendes mor

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Ud over chokoladekage er kanelsnegle noget af det bedste Marianne ved - særligt, hvis der lige kommer en lille chokolade på toppen.

Hos familien Fuglsang Andersen går uventede gæster aldrig forgæves. I fryseren på villavejen i Nørresundby ligger altid mere end en slags hjemmebagt kage eller brød klar til at blive budt rundt. Jytte Andersen nyder at bage, og det er en glæde, hun forsøger at give videre til sine to døtre. Den ældste er for længst flyttet hjemmefra, men Marianne på ni år elsker at bage med sin mor i det lille køkken. Hendes liste over favoritkager er så lang, at hun ikke umiddelbart kan fremhæve én. Men efter at have tygget i sin underlæbe lidt, kommer hun alligevel i tanke om, at chokoladekage figurerer et eller andet sted i toppen. Den ni-årige kan lave den helt selv - uden mors hjælp. For lige at slå en tyk streg under remser hun hele opskriften op. - Det er kun gået galt én gang. Jeg kom til at komme natron i i stedet for bagepulver, forklarer hun og tilføjer, at kagen nu godt kunne spises alligevel. Kommentaren udløser et skævt smil hos hendes mor, der dog ikke mener, at det er en ”opskrift”, de vil bruge igen. Men fuglene blev da glade. Det med at bage er en familieting, der bør gå i arv fra generation til generation, mener Jytte Andersen. I hendes mors familie blev der altid bagt meget, og hun kan ikke huske, at de i hendes barndomshjem nogen sinde har fået kage, der var købt. I det hele taget har kager og brød brændt sig ind i hendes hukommelse. Eller rettere sagt smagen og duften har fæstnet sig. - Når jeg mærker duften af bestemte kager, så kan det sige pling! Og så kan jeg huske noget af min barndom. Erindringer har jo ofte noget med dufte og smag at gøre. - De ting vil jeg gerne give videre til mine børn, siger hun. Marianne har da også allerede flere gode historier på lager, som har med bagning at gøre. Ikke bare om de ting, der er gået galt, men også om hvordan man kan snyde de store drenge med et par kager. - Vi legede på vejen, men jeg havde svært ved at fange drengene, men så kom mor ud med nogle kager. Og da jeg råbte, at der var kage, kom de jo hen, så jeg kunne tage dem, forklarer hun grinende. I det hele taget nyder børnene på den lukkede villavej med jævne mellemrum godt af mor og datters bagning. Det sker ind imellem, at Jytte Andersen laver en bradepandekage og skærer nogle ordentlige klodser ud til alle. - Men ikke for ofte, for så er det jo ikke noget særligt mere, siger hun. Det er for det meste rørekager eller andre kager, der går forholdsvis hurtigt, som står på familiens bagemenu. For hvis det bliver alt for indviklet, taber Marianne interessen, og så bliver det surt i stedet for sjovt. Af samme grund har Jytte Andersen også lært. at det kan betale sig at planlægge bagningen en lille smule. Hun laver eksempelvis dej til julesmåkager allerede i efteråret. Dejen bliver frosset ned, så den er klar til en dag, hvor de virkelig har lyst til at gå i gang. - Det er så rart på den måde. Der er ingen stress, og det bliver en god oplevelse for os alle. På en halv time dufter det jo af jul, siger hun. Jytte Andersen afviser, at hun har mere overskud end så mange andre mennesker. Hun har også et arbejde at passe, og derfor ligger bagningen næsten altid i weekenderne. Til gengæld bager mor og datter ofte mere end én kage ad gangen, for når nu ovnen alligevel er varm, kan de lige så godt få noget ud af den. De får ideer og opskrifter fra bøger og blade. Spændende opskrifter bliver klippet ud, og når de er prøvet af, ryger de ind i en bog og siden på familiens egen hjemmeside. Jytte har også nogle højt skattede bagebøger, der er gået i arv fra hendes mors familie. Flere bærer tydeligt præg af slid og flittig brug, men bøgerne er jo netop til for at blive brugt, mener hun. Selve kagerne er selvfølgelig en vigtig del af arbejdet i køkkenet, og Marianne lægger ikke skjul på, at hun spiser alle former med den største fornøjelse. Men for den ni-årige er det dog hverken chokoladekagen, kanelsneglene eller de andre kager, der er det bedste ved at bage. - Jeg kan allerbedst lide, at vi laver noget sammen, fastslår hun med sikkerhed i stemmen, mens hendes mor nikker anerkendende. Når sukker, mel og æg kommer frem på bordet, giver det en nem anledning til at tale om, hvad der sker i skolen, eller hvor vaniljestængerne eksempelvis kommer fra, eller hvad der nu lige falder de to ind. - Jeg er ikke god til at læse med Marianne. Det gør hendes far. Til gengæld kan jeg rigtig godt lide at lave en aktivitet sammen - og det er bagningen, siger Jytte Andersen. Samtidig mener hun også, at man som forælder skal forsøge at gå forrest med det gode eksempel og vise sine børn, hvor tingene kommer fra, og hvordan de rigtigt skal smage. - De skal siden hen nok lære de hurtige løsninger, som de mange kageblandinger er gode eksempler på. Men jeg har en teori om, at hvis man lærer at sætte pris på gode ting og lærer at sætte sig ned og nyde, så bliver man et mere rummeligt menneske og lever mere i nuet. Familien Fuglsang Andersens hjemmeside kan findes på adressen: www.elverland.dk

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst