Hele landet

Kalk på glassene? Her er årsagen

Er din opvaskemaskine korrekt indstillet? Ellers følg de gode råd her

Arkivfoto

Arkivfoto

HELE LANDET: Opvaskemaskinen er ofte "problembarnet" i husstandens samling af hårde hvidevarer, fordi mange faktorer skal spille sammen, for at du får rent og skinnende service.

Måske husker du at rense filtre for madrester og påfylde salt og afspændingsmidler i din maskine.

Men har du stadig problemer med kalkaflejringer på glas og service, kan det skyldes, at maskinen ikke er indstillet korrekt i forhold til vandets hårdhed i dit område, fortæller Richard Schalburg, forbrugerekspert ved Dansk Energi.

- Du skal via dit vandværk finde ud af, hvad vandets hårdhed er. Og når du kender den, skal du indstille din maskine efter det. Men du må heller ikke glemme at komme salt og afspændingsmiddel i din maskine, siger Richard Schalburg.

Aggressivt vand

Derudover skal du vide, om dine opvasketabs indeholder begge dele. Det er faktisk ret svært at få det hele til at matche, når det kommer til opvaskemaskiner, mener han.

Opvaskemaskinen skal vaske op i vand, der ligger på mellem tre og fem såkaldte hårdheder. Det må ikke være blødere, for så bliver det "aggressivt" og ødelægger glas og bestik. Man kan nå målet på to måder. Enten ved hjælp af maskinens regenereringsanlæg eller ved hjælp af tabs, der indeholder salt.

Alt-i-en-tabs, med sæbe, salt og afspændingsmiddel, kan klare sagen ved hårdheder på op til ti.

Men hvis du bor i et område med endnu mere kalk i vandet, eksempelvis København, Aarhus, Odense, Djursland og Nordvestjylland er det ekstra vigtigt, at din opvaskemaskine er indstillet til at afgive den rette mængde salt for at blødgøre vandet, siger Kim Kjær, der er produktspecialist hos Miele.

Brug ionbytter

Det er bedst at blødgøre vandet ved hjælp af maskinens egen såkaldte ionbytter, der bytter om på kalcium og natrium.

- Den består af en masse kunstharpiks-kugler, som sørger for at binde kalken fast til kalkfilteret. Hvis du for eksempel hælder københavnsk brugsvand på over 20 hårdheder på, og alt ellers er korrekt, får du letsaltet, men blødt vand. Det giver ingen pletter i mindre mængder, siger Kim Kjær.

På nyere opvaskemaskiner skal vandets hårdhed angives i forbindelse med installeringen på maskinens display.

Men er den af ældre dato sidder der formentlig en skive inde i selve maskinen, typisk med intervaller fra et til syv, alt efter hvor meget salt der skal frigives til vandet.

Tilpas hårdhed

Det kan også være nødvendigt at tilpasse vandets hårdhed, hvis man er flyttet til et nyt område med et andet vandværk og en anden hårdhedsgrad, eller hvis man ved et uheld er kommet til at nulstille sin opvaskemaskines indstillinger.

I nogle kommuner som for eksempel København og Brøndby arbejdes der på at blødgøre vandet. Og derfor kan det blive nødvendigt at justere sin opvaskemaskine igen.

Huskeråd:

- Tjek brugsvandets hårdhed på dit vandværks hjemmeside. På Geus.dk kan du på ’hårdhedskortet’ se forskelle på landets hårdhed i hele landet.

- Når du kender dit vands hårdhed er det tid til at finde opvaskemaskinens brugsvejledning frem og se, hvordan du justerer den korrekt.

- Er din opvaskemaskine hårdt ramt af kalk, vasker den måske ikke korrekt op. Så må du hælde et brev citronsyre i sæbeskuffen og køre et normalt program i en tom maskine.

- Sidder der kalkrester på glas og service, kan du hælde en halv liter lagereddike i bunden af opvaskemaskinen og køre et normalt program.

Kilder: Dansk Energi, Miele, Samvirke.dk

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.