Fødevarer

Kalkun med tunsauce

Nu må tiden vist være kommet til, at der skal kalkun på bordet igen.

Jeg skal faktisk have gæster en weekend, og det bliver i dag. Og jeg ved , at de skal have kalkun i tun. Det minder lidt om den klassiske italienske vitello tonnato, der er kalv i tun. Jeg ved snart ikke, hvilken ret der er den bedste, men jeg ved, de er rigtig gode begge to. Og de skal spises kolde, så der kan I vel hurtigt se fordelen, når der skal komme gæster, og man ikke har hjælp i køkkenet. Det skulle gerne være hyggeligt både for gæster og for dem, der har inviteret gæsterne. Og det bliver det, hvis der er god tid til det hele. Jeg elsker at gå i gang med at lave mad til sådan en middag, gå der og have god tid og nyde at lave maden. Der skulle gerne være tid til at lægge sig på sofaen en halv times tid, og så ellers dække bord og lave det sidste. Og som regel kommer gæsterne med noget til "huset". Sidst der var gæster, fik jeg en sød sammenplantning, en speciel eddike med citrusfrugter og en bog om Provences landskaber, vin og mad. Alle tre dele nydes, ganske vist på hver sin måde, men nydt bliver de. Haandbog for Nutidshjem fra 1946, som jeg har fået foræret af folk, der flytter til en lejlighed, har også forslag til de hyggelige komsammener. Dengang var det andre retter, der var "in" som f. eks. pølsegilde, torskegilde eller gule ærter. Der står videre: Denne enkle og yderst tiltalende Form for Selskabelighed er i Virkeligheden et Led i hele den sociale Udvikling. De unge Husmødre af i dag er dygtige nok. Det er de nødt til at være, for som hele Problemet med huslig Hjælp har udviklet sig, har de kun sig selv at stole paa. Og de allerfleste af dem har visse Specialiteter, som de laver bedre end nogen anden i deres Omgangskreds. Og selvfølgelig laver de dem, naar de beder deres Venner komme og spise hos sig, hvis Vennerne ikke ligefrem højlydt forlanger – jeg mener, beder om at faa dem. Det kan være Torskegilde, men kun naar der er r i Maaneden. Midt på Bordet staar den dampende Torsk i hel Person med en Citron i Munden. Hvis man ikke har en Fiskekedel, kan man laane den hos sin Fiskehandler. Rundt om Torsken paa det store Fad ligger Rogn og Krølle og Lever, som vel at mærke er kogt for sig selv i en lille Gryde, Leveren altsaa, saa ikke hele Torsken smager af den. Værtinden faar de glohede Tallerkener i en Stabel foran sig ved Fadet og retter an, mens Gæsterne siger til: "Mere Krølle til mig! – Jeg elsker Lever! – Mer Rogn til mig!" etc. Hvis man har nogen til at byde rundt, bydes Kartoflerne, det smeltede Smør og Sennepssaucen rundt, ellers gaar det af sig selv. Rundt paa Bordet staar smaa Assietter med revet Peberrod, hakket Æg og Rødbeder eller en syrlig Raakostsalat, som smager dejligt til Torsk. Øllerne staar paa et Sidebord, som Værten kan naa fra sin Plads, sammen med den iskolde Snaps. Efter Torsken, som der spises længe af, giver man bare en god Ost med Brød og Smør og for Eksempel en let Æblekage. Jeg kan garantere jer for, at det ikke bliver torsk, der serveres i mit hus, men kalkun i tun og tærte med blåskimmelost.