Udland

Kampe sætter Aleppos gamle basar i brand

Indbyggere kæmper for at slukke brand i Aleppos gamle marked, der er på Unescos verdensarvsliste.

Kampe sætter Aleppos gamle basar i brand

Hundredvis af forretninger står i flammer på det ældgamle marked i den syriske millionby Aleppo, hvor voldsomme kampe raser mellem syriske oprørere og regeringsstyrker.

Kampene truer med at ødelægge den historiske basar - eller souk - som blev grundlagt i middelalderen og er på Unescos liste over verdensarv.

Rami Abdel Rahman, der leder Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, siger til det tyske nyhedsbureau dpa, at historiske dele af Aleppo "ødelægges én efter én".

- Branden har nået de fleste butikker i den gamle souk, siger han.

Organisationen, der har hjemme i Storbritannien, følger situationen i Syrien tæt. Den vurderer, at antallet af dræbte i løbet af den 18 måneder gamle konflikt er oppe over 30.000.

Ud over det store antal dræbte og sårede er også mange af Syriens historiske skatte blevet ødelagt i de voldsomme uroligheder.

Aktivister siger til Reuters, at branden i Aleppos basar muligvis er opstået, da regeringsstyrker sendte byger af granater ned over området omkring basaren fredag. De vurderer, at mellem 700 og 1000 forretninger foreløbig er ødelagt.

Aktivisten Ahmad al-Halabi fra Aleppo fortæller til den britiske avis The Guardian, at byens indbyggere kæmper for at få ilden under kontrol.

Men det er vanskeligt, fordi de hverken har særligt meget slukningsudstyr eller vand.

- Det er en katastrofe. Branden truer med at brede sig til resten af butikkerne, siger han til The Guardian.

- Det er en meget vanskelig og tragisk situation her.

Andre aktivister siger, at regeringens snigskytter gør det vanskeligt for indbyggerne at komme frem til basaren.

Unesco, som er FN's organisation for kultur, siger, at fem af de seks steder i Syrien, der har status af verdensarv, er blevet påvirket af kampene i landet, herunder også den gamle bydel i hovedstaden, Damaskus.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst