Skolevæsen

Kampen om affaldet

Tirsdag var det Jordens Dag. Formentligt var det ikke alle borgere, der opdagede det, men børn og forældre til børn på Højene Skole blev gjort opmærksomme på dagen.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Børnene byggede borge af mælkekartoner. Hver årgang havde sin egen base, hvor de kunne "handle " affald med de andre. Foto: Bente Poder

Der var nemlig inviteret til åbent hus for alle, som havde lyst til at se, hvad skolen og dens elever havde fået ud af en uges arbejde med miljø. Jorden var heldig med vejret på sin dag. Og heldig var også Hjørring Kommunes grønne guide, Carsten Bregnhøj, som sammen med AVV og lærerne på skolen havde sat den alternative skoledag i værk. - Jeg er glad for, at det ikke blæser. Så skulle jeg vist have været ude og samle det hele op ude på Ringvejen, lød til med tilfredshed i stemmen fra Carsten Bregnhøj. Våben af affald De yngste børn stillede nemlig op til kamp med våben lavet af affald. De var iført genbrugstøj og boede på hver sin borg, som var bygget af mælkekartoner. Så der var rigeligt at flyve med, hvis vejret havde været til det. Men det artede sig altså dejligt, så forældre og bedste forældre kunne nyde slagets gang i det dejligste solskin. De mange børn kæmpede mod Claus Gaihede fra Yxen-borg Event ApS. Han var Skovens Konge, som satte gang i en masse. - Rollespillet var for børnene i børnehaveklassen til 3. klasse. De har bygget hver sin base med udgangspunkt i metal, plastik og papir. Ved hjælp af betalingsmidler kunne de skaffe sig forskellige værdifulde ting, forklarer Carsten Bregnhøj, der sammen med Ulla Phan har udviklet idéen til rollespillet, som var en smart måde at sortere affald på. Erobre det grønne flag Eleverne i 4. klasse viste, hvordan man kan fremstille hjemmelavet papir. De var i sidste uge på besøg på affaldsselskabet AVV. Med derud var også 5. klasserne, som i går holdt et genbrugsloppemarked. 6. klasserne koncentrerede sig i sidste uges tema på flydende affald. Så de havde lavet en lille udstilling, der fortalte om rensning af vand. I de næste mange uger står der stadig miljø over Højene Skole, for her skal eleverne forsøge at erobre det grønne flag. De skal sortere skolens affald i fire kategorier, så mængden af brændbart affald nedsættes med ti pct. - Jeg tror, at det er realistisk. Måske kan det endda komme meget længere ned, spår Carsten Bregnhøj. Affaldet sorteres i brændbart, papir, grønt affald til kompost og endelig farligt affald som batterier og elektronik.