Danmark

Kampen skærpes om at blive flaskedreng eller avisbud

Det er sværere for unge at få et fritidsjob. Brandærgerligt, for de vil gerne knokle, siger jobformidler.

Kampen skærpes om at blive flaskedreng eller avisbud

Kampen om at blive avisbud eller medhjælper hos damefrisøren er blevet skærpet. Siden 2009 er hver fjerde fritidsjob til de 13-15-årige forsvundet.

Det skriver Avisen.dk med henvisning til en opgørelse fra Danmarks Statistik.

- Det er ikke nogen dans på roser at finde fritidsjob længere, og det er brandærgerligt, for de unge vil gerne arbejde, siger Andreas Fabricius, partner i Ungarbejde.dk, der formidler job til unge.

Fra 2009 til 2011 er antallet af beskæftigede fritidsjobbere faldet med over 12.000 personer - fra 50.909 personer til 38.732 personer. Dermed er beskæftigelsen i perioden faldet fem gange så meget som på det øvrige arbejdsmarked.

Det overrasker ikke Michael Svarer, professor i økonomi på Aarhus Universitet:

- Faldet i beskæftigelsen blandt de unge er markant, men i en lavkonjunktur bliver især de unge, og dem med færrest kompetencer altid hårdest ramt på arbejdsmarkedet, siger han til Avisen.dk.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har ingen forklaring på, hvorfor 12.000 job til de 13-15-årige på få år er forsvundet ud i den blå luft.

- Helt overordnet må vi sige, at det er en beklagelig udvikling, for det er vigtigt at man som helt ung stifter bekendtskab med arbejdsmarkedet, siger chefkonsulent i DA, Jørgen Bang-Petersen.

De unge skal ikke blot indstille sig på jobmarked, hvor der bliver færre fritidsjobs.

De må også ruste sig til hårde konkurrence om jobbene.

- Ældre personer bliver villige til at tage de unges arbejde, og man kan forestille sig, at den lokale købmand for eksempel selv sorterer flaskerne i stedet for at hyre en flaskedreng, siger Michael Svarer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.