Kampfly: Thorning er åben for at forlænge kampen mod IS

Regeringen vil holde øje med udviklingen i Irak, men forlænget mission er langt fra udelukket, siger Thorning.

Kampfly: Thorning er åben for at forlænge kampen mod IS Foto: POLFOTO/Miriam Dalsgaard

Kampfly: Thorning er åben for at forlænge kampen mod IS Foto: POLFOTO/Miriam Dalsgaard

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udelukker ikke, at de danske kampfly skal have forlænget deres mission mod Islamisk Stat. Men det er for tidligt at tage beslutningen nu, fastslår statsministeren.

Udmeldingen kommer, efter at Islamisk Stat har indtaget byen Ramadi ved Bagdad i Irak og dermed vist, at de trods blandt andet indsatsen fra danske kampfly fortsat er i stand til at indtage områder.

- Jeg har fulgt debatten, om det gør en forskel, at vi er til stede i Irak, og vores allierede er til stede i Syrien. Jeg har meget svært ved at acceptere billedet af, at hvis vi ikke var taget af sted, så ville alting være meget bedre, siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:

- Vi har formået at holde Isil (et andet navn for Islamisk Stat, red.) tilbage i måneder. Er opgaven løst? Nej, det er den langtfra.

- På et tidspunkt skal vi tage stilling til, om mandatet skal forlænges. Det vil jeg bestemt ikke udelukke, men regeringen vil se på situationen på jorden og drøfte det med vores allierede, inden vi melder klart ud, siger Helle Thorning-Schmidt.

Enhedslisten er som Folketingets eneste parti imod missionen, og partiets udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, mener, at Danmark bør trække de syv F-16 fly og 280 mand, som træner irakiske soldater, hjem, når deres mandat udløber til oktober.

- Den danske støtte til den sekteriske irakiske regering har vist sig at være dybt forfejlet. Støtten har blot øget grobunden for Islamisk Stat, mener Nikolaj Villumsen.

Siden oktober sidste år har danske F-16-fly været på vingerne mere end 300 gange for at stoppe terrororganisationens fremmarch i Irak. Missionen bliver langt dyrere end ventet.

Enhedslisten vil i stedet sende våben til kurderne i Syrien, hvor Danmark ikke deltager, og i Irak.

- Folketingets flertal har afvist Enhedslistens forslag om at støtte kurderne ved Kobani. Vi bør støtte de kræfter, som har modet og viljen til at bekæmpe Islamisk Stat, siger Nikolaj Villumsen.

Han har kaldt forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i samråd om, hvorfor den irakiske by Ramadi er erobret af Islamisk Stat.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.