EMNER

Kantede kupler og bløde bolde

Jørgen S. Mortensen inviterer til tre dages leg og eksperimenter med domer og bolde, kanter og kupler, i sin have i Smidie.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Hacky Sacks, altså bløde jonglørbolde, fodbolde og domer, det er faktisk alt sammen det samme geometrisk set. Foto: Grete Dahl

Geometri og leg går op i en højere enhed, når den allerførste domefestival skal holdes i Smidie i midten af september. Værten er gøgleren Jørgen S. Mortensen, som sammen med "legekammeraten" Torben Wigger har haft et godt øje til domer og jonglørbolde igennem 30 år. De har længe gået og puslet med tanker om et projekt, der kunne udbrede deres egen fascination af rumlige figurer og eksperimentere videre i samarbejde med alle mulige andre med andre indgangsvinkler, for eksempel matematiklærere og skoleelever, arkitektstuderende, håndværkere, legende børn, økologiske byggefolk, lysmagere, lydfolk, dekoratører, jonglører, kunstnere og kjoledesignere. - Det kan så meget, det her emne, og det har forvirret os fra starten, for hvordan afgrænser vi os? Men da jeg læste om Rebild Kulturuger, var det oplagt at koble vores projekt på. I kulturugerne er det jo netop meningen, at man skal mødes på tværs af genrer og grupper og geografi, siger Jørgen S. Mortensen og beder ligefrem om at blive standset, hvis han skulle komme for godt i gang med at tale om domerne: - Det kan nemt blive lidt nørdet! For det her handler også om Platon, Archimedes og Pythagoras, men vi vil gerne vise, at man godt kan arbejde med geometri på en sjovere måde end i klasseværelset. Og noget af det sjove er, at både de bløde Hacky Sacks, jonglørbolde, og også sådan noget som fodbolde, er kupler sat sammen af kanter, gerne femkanter eller sekskanter. Læs mere i NORDJYSKE Stiftstidende søndag.