Udland

Kaos inden Cypern stemmer om økonomisk redningsplan

Tysk embedsmand siger, han ikke har nogen anelse om, hvornår Cyperns parlament vedtager plan.

Kaos inden Cypern stemmer om økonomisk redningsplan

Debatten om en økonomisk redningsplan er startet i Cyperns parlament først på aftenen tirsdag, men der er nogen forvirring om, hvad der vil ske.

Imens følger de internationale finansmarkeder udviklingen med spænding. Cyperns krise kan udløse nye voldsomme spekulationer om euroens fremtid.

BBC kunne tidligere oplyse, at de cypriotiske parlamentsmedlemmer har besluttet, at de ikke vil stemme om den kontroversielle plan tirsdag.

Mange medlemmer af parlamentet er imod den "frisørklipning" af indeståender i cypriotiske banker, som skal give 5,8 milliarder euro.

Det er aftalt mellem den cypriotiske regering, EU og Den Internationale Valutafond som led i en økonomisk redningsplan til 10 milliarder euro.

Det tyske nyhedsbureau dpa citerer den cypriotiske parlamentsformands kontor for at oplyse, at der vil finde en afstemning sted klokken 19.30 dansk tid.

En tysk embedsmand siger til nyhedsbureauet Reuters, at han ikke har nogen anelse om, hvornår Cyperns parlament vil stemme om aftalen.

- Det cypriotiske parlament besluttede sig ikke søndag, det gjorde det heller ikke i går (mandag. red.), og så længe det ikke tager en beslutning, så er der ikke noget hjælpeprogram, siger embedsmanden.

Så længe det er tilfældet, kan de cypriotiske banker ikke genåbne, siger han.

Der er erklæret bankhelligdag i Cypern både tirsdag og onsdag.

De cypriotiske parlamentarikere er vrede over, at alle bankkunder rammes af en afgift. Der barberes 6,75 procent af bankindeståender under 100.000 euro og 9,9 procent af beløb, der er større.

Regeringen har lavet et nyt udkast, der vil friholde folk, der har sparet under 20.000 euro op i banken, skriver Reuters.

Cypern er kendt som skattely og hvidvaskningscentral for pengestærke russere, der står til en rundbarbering med indgrebet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.