Udland

Karadzic idømt 40 års fængsel ved krigsforbryderdomstol

Karadzic er kendt skyldig i folkedrabet i Srebrenica, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

NETHERLANDS-SERBIA-BOSNIA-KARADZIC Foto: Scanpix/Robin Van Lonkhuijsen

NETHERLANDS-SERBIA-BOSNIA-KARADZIC Foto: Scanpix/Robin Van Lonkhuijsen

Den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic er kendt skyldig for folkedrabet i byen Srebrenica i Bosnien i juli 1995.

Samlet set har den internationale krigsforbryderdomstol for Eksjugoslavien kendt Karadzic skyldig i 10 af 11 anklagepunkter og idømmer ham 40 års fængsel.

Karadzic anker dommen, oplyser hans advokat ifølge Reuters. Det var på forhånd ventet, at han ville anke.

Domstolen, der ligger i Haag, holder Karadzic ansvarlig for massakren på omkring 8000 muslimske mænd og drenge i Srebrenica samt andre forbrydelser mod menneskeheden, herunder belejringen af Sarajevo og drab og forfølgelse i andre dele af Bosnien.

Han var tiltalt for to tilfælde af folkedrab mod muslimer, både i Srebrenica og andre bosniske byer, men ifølge dommer O-Gon Kwon frikendes han for den første tiltale for folkedrab i syv bosniske byer og landsbyer under krigen fra 1992 til 1995.

Srebrenica-massakren, der er det andet af de to alvorligste anklagepunkt i tiltalen mod Radovan Karadzic, betegnes med 8000 dræbte muslimer som den værste massakre i Europa siden Anden Verdenskrig.

Om den tre år lange belejring af hovedstaden Sarajevo siger dommer O-Gon Kwon, at det ikke havde været muligt uden Karadzics støtte.

Byens serbiske, muslimske og kroatiske indbyggere blev angrebet med granater og beskudt af snigskytter under de bosnisk-serbiske styrkes langvarige belejring.

FN-dommerne begyndte torsdag eftermiddag oplæsningen af den langvarige proces, det er at oplæse hele dommen mod Radovan Karadzic.

Den tidligere bosnisk-serbiske leder er den højest rangerende person, der står over for et opgør med domstolen efter en krig for to årtier siden.

Under krigen mistede 100.000 mennesker livet, mens rivaliserende styrker huggede Bosnien op i etniske linjer, som for en stor dels vedkommende fortsat eksisterer i dag.

Blandt de væsentligste anklager mod Karadzic, der blev anholdt i 2008 efter 11 år på flugt, er, at han kontrollerede de serbiske styrker, der udførte drabene i Srebrenica efter at have løbet det FN-udpegede "sikre område" over ende.

Da Karadzic anker dommen på 40 års fængsel, vil det kunne tage yderligere en årrække, inden der falder en endelig dom.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.