Kartoffelnyder fra Vildmosen

"En heldig kartoffel" er en poetisk skildring af kartoffelavlernes liv i Store Vildmose og giver også gode tips til retter med kartofler

Naturbeskyttelse 10. september 2002 08:00

Vildmosekartoflen er Danmarksberømt. Og nu har den fået sin egen bog. Skrevet af en kvinde, der selv bor midt i Store Vildmose og som ellers er mest kendt for sit silketryk, som koncertarrangør og som galleriejer. Grethe Rolle er betaget af de store vidder og kartoffelmarkerne. Stilheden. De mørke nætter, og når hun så selv nyder at lave god mad og spise kartofler, så kan den slags ideer spire frem. Ideen til en bog om de mennesker, der lever af at dyrke kartofler og deres historie serveret med poetiske billeder krydret med opskrifter. Hun forelagde ideen for fotograf Bent Jakobsen fra Frederikshavn, fordi de tidligere har arbejdet sammen på bøger om silketryk. Bent Jakobsen har desuden fotograferet til flere gastronomibøger i samarbejde med en af Danmarks mest talentfulde kokke Thomas Pasfall, som har arbejdet på Gråanden i Frederikshavn og i dag driver Munkebo Kro på Fyn, og så er Bent Jakobsen vant til at fotografere mennesker via sit arbejde som pressefotograf på NORDJYSKE. I denne udgivelse har han stået for layoutet og titlen på bogen, der kom til at hedde: En herlig kartoffel - en heldig kartoffel. De to bestemte, at deres nye bog skulle have et usædvanligt format på 40 centimeter i bredden og 15 centimeter i højden. For at skabe opmærksomhed. - Den kan slet ikke stå på en hylde. Det skal være en bog, som ligger rundt omkring og flyder og tilsidst beslutter man sig for at hænge den op på væggen. Derfor har vi også valgt, at den skulle have en spiralryg, så den var nem at hænge op, fortæller Grethe Rolle. Bogen egner sig med sine 36 sider faktisk til at hænge op. Men samtidig giver det bredde format mulighed for at vise vidderne i Vildmosen. Et opslag, der altså er på 80 centimeter viser spirende kartoffelrækker, og man oplever, hvor meget de marker må fylde for mennesker, der lever i Vildmosen. Kartoffelbogen er nemlig også et portræt af dem og deres liv. Samtidig har kartoffelavlerne leveret nogle af opskrifterne til bogen. - De syntes, min idé var god. De er vant til at gøre PR. De har udviklet specielle poser til kartoflerne blandt andet til Irma, hvor de fortæller om Vildmosens historie og om kartoflernes specielle kvalitet. Selvom der er skrevet bøger om Vildmosens historie, så skulle den nye kartoffelbog også rumme Kartoffelgårdens historie, og en forklaring på hvorfor mange af gårdene bare har et tal som navn. I 1935 byggede man 19 ens gårde, som skulle være en karantænestation for kreaturer, der ikke var smittet med kalvekastning og tuberkulose. Mange af de gårde blev senere udgangspunktet for kartoffelavlernes produktion. Grethe Rolle beskriver, hvordan man finder de gårde i dag, og dermed kommer vi ind på et af hendes andre mål med at skrive bogen. At trække turister til. - Jeg har i flere omgange været involveret i udviklingen af turismen i området. Pandrup Kommune har de smukke strande, men det kan Aabybro ikke prale af. Men Aabybro har Vildmosen, som de fleste turister kører igennem. Og det er en skam. For landskabet er helt fantastisk. Samtidig har det vist sig, at fødevarer og tilberedning af mad på fantastifulde måder kan være et fantastisk reklameobjekt. Læsø har markedsført sig kraftigt på sit specielle salt, og i dag er Saltsyderhytten på Læsø den største turistattraktion på øen. Hun smiler, tager en bid af sin kartoffelmad drysset med Læsøsalt og tilføjer: - Og så kan man sige, at mad skaber forbindelser mellem mennesker. Det tror jeg også både turister og lokale sætter pris på, ligesom mange turister er betaget af vores salgsboder langs med vejene. Planen er i øvrigt at skabe en kartoffeldag i Aabybro og Grethe Rolle opfatter bogen som første skridt. - Der findes allerede en landsdækkende kartoffeldag, men det er midt i juni. Vildmosens kartofler er først klar en måned senere. Mosejorden holder på kulden længere end andre steder. Hun fortæller, at kartoflen er ved at blive in igen. Internettet bugner for eksempel med kartoffelopskrifter. - Men det er ikke, som da jeg var barn, hvor vi fik kartofler med brun sovs. Jeg vil gerne gerne vise nye ideer i min bog samtidig med at jeg har taget nogle af klassikerne med såsom skipperlabskovs. Hun har også skrevet om den finere kartoffelgastronomi. Opskrifterne er leveret af kokken på Luneborg kro, der ligger tæt på Vildmosen. Kokken Per Banke Andersen er selv opvokset i mosen. Udover de mere avancerede opskrifter beskriver han også, hvordan man kan lave sin egne kartoffelchips. Selv holder Grethe Rolle meget af enkle kartoffelretter. Et stykke rugbrød med nye kartofler er en af favoritterne. Købt ved en bod. Derude hvor hun bor i Vildmosen. Hvor der er tid til at tænke tanker til ende. Bogen udgives af Dafolo forlag og koster 168 kroner.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...