Kasakhisk mand i 30'erne mistænkes for terrorplaner i Sverige

Den sigtede blev fredag varetægtsfængslet for at have planer om terror.

ØSTERSUND:Byretten i Østersund i det nordlige Sverige har fredag afgjort, at en tilbageholdt kasakhisk mand, der mistænkes for at have planer om en terrorhandling, skal varetægtsfængsles.

Den svenske anklagemyndighed mistænker manden for at have været i gang med forberedelser til en terrorhandling.

Manden blev anholdt i det centrale Østersund onsdag i forbindelse med, hvad der først blev kaldt en almindelig trafikforseelse. Men han blev kort efter sigtet for at have planer om drab. Derefter blev sigtelserne ændret til, at han skulle have planer om at udføre et terrorangreb.

Ifølge den svenske avis Expressen blev manden pågrebet efter en biljagt, der endte med, at han kørte ind i en mur.

Han havde angiveligt benzindunke og knive i sin bil.

Henrik Olin fra anklagemyndigheden siger, at den mistænkte mand er blevet afhørt flere gange. Han siger, at afhøringerne har været "ganske lange", og manden har givet politiet ret så omfattende oplysninger.

- Der kommer nu flere afhøringer, og nu må vi se, hvor det fører hen, siger Henrik Olin i en udtalelser til pressen efter retsmødet, hvor manden blev varetægtsfængslet.

Olin siger, at der ikke på nuværende tidspunkt er andre mistænkte i sagen.

- Vi har beslaglagt computere og telefoner flere steder i efterforskningen, siger Olin .

Den svenske avis Aftonbladet skriver, at manden undersøges for mulig tilknytning til den dømte terrorist Rakhmat Akilov, der er fra Usbekistan.

Akilov er idømt fængsel på livstid for et lastbilangreb i det centrale Stockholm i april 2017. I alt fem personer døde som følge af angrebet.

Det svenske sikkerhedspoliti Säpo oplyser, at der ikke er andre mistænkte.

Den sigtelse, som manden står overfor, indebærer enten at planlægge en handling sammen med en anden, at forsøge at få nogen andre til at begå en handling eller at tilbyde at udføre en handling, skriver nyhedsbureauet TT.

/ritzau/TT

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.