Udland

Kathmandus borgere giver frustrationer frit løb

Røde Kors har oplevet flere anspændte situationer med borgere, der mangler hjælp i Nepal.

Mens Røde Kors kæmper med at dele vandrensningstabletter og presenninger ud, vokser frustrationerne i Nepals hovedstad, Kathmandu.

- Der er kolleger, der har deltaget i uddelinger, hvor folk er meget anspændte, siger generaldirektør i Røde Kors, Anders Ladekarl, der selv er i Nepal.

Allerede i går så han med egne øjne, hvordan frustrationerne fik frit løb hos byens befolkning, der forsøger at slippe væk fra de mange ødelæggelser efter lørdagens jordskælv.

- Jeg så den største kø, jeg nogensinde har set, med folk, der var mødt op for at komme med de her busser. Folk havde stået i kø siden klokken tre om natten. Så kom der kun 175 busser, og de kunne langt fra tage alle de her mennesker, siger Anders Ladekarl.

Regeringen havde lovet befolkningen 600 busser, og da de ikke kom udbrød der uroligheder, der endte med, at politiet måtte bruge tåregas.

Ifølge ham er der flere eksempler på tilspidsede situationer, og det er ikke overraskende.

- Når folk er kommet sig over det værste chok, så bliver de opmærksomme på deres behov, der ikke bare bliver dækket.

- De ser en masse nødhjælpsorganisationer køre rundt og kan ikke forstå, at vi ikke på få dage kan få nødhjælp ud til millioner af mennesker, siger han.

Røde Kors vil ikke benytte sig af politi eller militær i forbindelse med deres uddelinger, men de tager deres forbehold.

- Du skal være sikker på, at der er mad til alle, siger Anders Ladekarl om de situationer, hvor Røde Kors deler mad ud i lejre.

De mange indbyggere i Kathmandu ønsker at komme ud på landet. Dels fordi de vil undgå nedstyrtningstruede bygninger, og dels fordi mange endnu ikke ved, hvordan deres familie har det.

Røde Kors oplyser, at de efterhånden har besigtiget alle egne. Meldingerne går på, at det ikke er helt så slemt som frygtet, der hvor jordskælvet havde sit epicenter.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.