Kemi og Islamisk Stat er en farlig cocktail i Libyen

Med Islamisk Stat i Libyen er der al mulig grund til at fjerne kemiske våben fra landet, vurderer en ekspert.

Regeringen vil have Danmark med i en international operation, der skal skaffe Libyen af med resterne af landets kemiske våben. Og det er uden tvivl fornuftigt at fjerne farlige kemikalier fra det kaotiske land. Ikke mindst fordi Islamisk Stat er til stede i Libyen.

Sådan lyder vurderingen fra lektor Peter Seeberg fra Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

- Der er en meget ustabil situation i Libyen. En del af vanskelighederne er, at Islamisk Stat - som allerede hærger i Irak og Syrien - også har fået et fodfæste i nogle mindre havnebyer i Libyen, siger Peter Seeberg.

- Det er klart, at det vil være dybt problematisk, hvis en organisation af den beskaffenhed fik fat i kemiske våben eller andre masseødelæggelsesvåben, siger han.

Regeringen vil midt i august fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om en dansk deltagelse i en international maritim operation i Libyen.

Operationen går ud på at transportere kemikalier, der kan bruges til produktion af våben, væk fra Libyen. Derefter skal resterne af de kemiske våbenlagre destrueres.

Initiativet kommer, efter at Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) har besluttet at give støtte til Libyen, så landet kan slippe af med farlig kemi.

Denne beslutning er et svar på en anmodning om hjælp fra Libyens samlingsregering.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.