Kendt advokat får bøde på 100.000 kroner

Den kendte advokat Christian Harlang har groft tilsidesat god advokatskik i en arvesag, mener Advokatnævnet

Foto: Torben Hansen

Foto: Torben Hansen

KØBENHAVN:Advokatnævnet har i en kendelse bestemt, at den kendte advokat Christian Harlang skal betale en bøde på 100.000 kroner for hans handlinger i forbindelse med en arvesag.

Nævnet er hård i sin vurdering af advokatens handlemåde og skriver i sin afgørelse, at ”advokat Christian Harlang ved sin adfærd særdeles groft har tilsidesat den tillid, som notarvæsnet naturligt må have til en advokat”.

Baggrunden for den hårde kritik og store bøde er en strid om en arv på 10-12 millioner kroner.

Sagens hovedperson er en ældre, dement kvinde, som i februar 2012 ifølge Christan Harlangs forklaring henvendte sig til ham.

Hendes to fætre havde flere år tidligere fået en generalfuldmagt, så de kunne disponere over hendes konti, ligesom den ene fætter skulle være bobestyrer, når hun døde.

Men ifølge Christian Harlang var kvinden i 2012 utilfreds med fætrenes rolle og ønskede desuden, at det ene barnebarn skulle stilles bedre i testamentet. Hun ønskede også Christian Harlang som bobestyrer.

8. marts 2012 skrev advokaten et tillæg til testamentet, der blandt andet gjorde ham til bobestyrer, selv om det indeholdt en bestemmelse om, at det ikke kunne ændres.

Fire måneder senere - 3. juli - gik Harlang til byrettens fogedafdeling for at få en såkaldt notarpåtegning på en generalfuldmagt fra kvinden til sig selv. Det blev dog afvist, da notaren vurderede, at den demente kvinde ikke kunne handle fornuftmæssig.

Det slog dog ikke advokaten ud. Godt en uge senere, 12. juli, henvendte han sig i fogedafdelingen i en anden byret, der behandlede sagen ved et møde på kvindens plejehjem. Efter et møde på 20 minutter fik Christian Harlang råderet over kvindens formue.

Advokaten gjorde dog hverken opmærksom på kvindens demens, eller at en anden byret netop havde afvist at blåstemple generalfuldmagten.

De to fætre og præsidenten for den sidstnævnte byret indklagede derefter Christian Harlang for advokatnævnet.

Overfor advokatnævnet afviser Harlang alle beskyldninger. Fætrene er kommet med en ”mængde grove beskyldninger” og ”overdramatiserer” situationen, mens retspræsidenten ifølge Harlang baserer sin klage på den ene fætter ”som retspræsident (...) ukritisk har lagt til grund”.

Christian Harlang kan enten betale bøden eller indbringe sagen for retten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.