Kendt advokat skal betale millionsalær tilbage

Christian Harlang ikendes bøde på 100.000 kroner af Advokatnævnet. Rederis støttefond blev malket.

Københavns Byret 3 Foto: Free/Per Johansen

Københavns Byret 3 Foto: Free/Per Johansen

Advokat Christian Harlang har igen fået alvorlig kritik. Han har "særdeles groft" tilsidesat god advokatskik, fastslår Advokatnævnet.

Den kendte advokat er blevet pålagt en bøde på 100.000 kroner, og samtidig skal anpartsselskabet Christian Harlang tilbagebetale et salær på 4,8 millioner kroner.

Offeret i sagen er Det Dansk-Franske Dampskibsselskabs Understøttelsesfond af 1950, som han altså ifølge nævnet uretmæssigt skal have suget flere millioner ud af.

I flere år har advokat Christian Harlang optrådt, som om han repræsenterede fonden i diverse stridigheder og retssager, hvilket han ikke kunne, fastslår Advokatnævnet.

I stedet repræsenterede han kun et par enkeltpersoner, der sad i bestyrelsen.

Selv om han altså ifølge nævnet udmærket vidste, at han ikke kunne repræsentere fonden, anlagde han alligevel tre retssager i fondens navn mod Civilstyrelsen.

Ifølge fondens advokat var sagsanlæggene grundløse, og desuden har Christian Harlang igen og igen uden grund holdt liv i et spørgsmål om bestyrelsens sammensætning.

Advokaten har "vidtløftiggjort sagen ud i det ekstreme," mener fonden, og det resulterede altså i salærudgifterne på næsten fem millioner kroner.

Men regningerne var i øvrigt så urimeligt høje, at faktureringen også af den grund var i strid med god advokatskik, har fonden påstået. Denne påstand tager Advokatnævnet dog ikke stilling til i kendelsen.

Egentlig skulle fondens midler gå til at understøtte tidligere ansatte i rederiet Dansk-Fransk.

Over for nævnet har advokaten krævet klagerne afvist og har i øvrigt forlangt frifindelse.

Han har haft ret til at arbejde for fonden. At stoppe retssagerne kan være i strid med menneskerettighederne og grundloven. Og tidsforbruget skyldes komplekse problemstillinger, ligesom der var tale om hastearbejde, har han anført.

Også i 2014 blev Christian Harlang ikendt en bøde på 100.000 kroner af nævnet. I den sag havde han gjort flere forsøg på at få kontrol over en rig enkes formue. Da notaren i den ene byret afviste, at enken var habil, gjorde han et nyt forsøg i en anden byret.

Denne afgørelse har Harlang indbragt for Københavns Byret, hvilket også er muligt i forhold til den nye afgørelse.

I offentligheden er Christian Harlang kendt for at føre retssager om irakiske ofre for tortur og om Thulefangerne. Hans arbejde i den røde fond, Enkefru Plums Støttefond, har ligeledes påkaldt sig opmærksomhed.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.