København

Kendt spekulant snød Skat for millioner

Vagn William Andersen slipper dog for at afsone hovedparten af straffen

Arkivfoto

Arkivfoto

KØBENHAVN:En konkursramt spekulant er torsdag blevet kendt skyldig i at have snydt statskassen for godt ni millioner kroner.

Samtidig har han begået skyldnersvig for cirka 13 millioner kroner, fastslår Københavns Byret i en dom.

Men på grund af høj alder slipper den 73-årige Vagn William Andersen for at afsone hovedparten af straffen.

Dommen lyder på fængsel i tre år og seks måneder, hvoraf han skal afsone de seks måneder. Tre år gøres betinget.

Et afgørende spørgsmål har været, om Andersen reelt var udrejst af Danmark, og om han var skattepligtig for store indkomster.

Siden 1997 har forretningsmanden blandt andet boet på en husbåd i England, en sejlbåd i Gibraltar, på hotel i Paris, i Luxembourg samt i en lejlighed i London. En overgang fik han post leveret i en klub i Church Street i London.

Men gennem sin partner og steddatter har han haft kontrol over flere ejendomme i Danmark, for eksempel på Nordre Strandvej i Helsingør.

Retten fastslår, at han ikke reelt havde opgivet sin bopæl i Danmark, og derfor kendes han skyldig i skattesvig af grov karakter.

Desuden har han begået skyldnersvig på 1,7 millioner euro, altså godt 13 millioner kroner, over for Eik Bank i forbindelse med salget af en ejendom i Frankrig, mener domsmandsretten.

Andersen, der under sagen har nægtet sig skyldig, har tidligere i sin karriere arbejdet som læge. Desuden drev han i nogle år i 1980’erne et filmselskab, som blandt andet skabte filmen Valhalla.

Men ejendomshandel har været den foretrukne beskæftigelse, som har gjort ham til et kendt navn.

Han er under konkursbehandling, og gælden er oppe på en halv milliard kroner.

Bogføringsmateriale for Sydporten ApS. og andre selskaber i hans koncern er væk. I foråret flyttede han papirerne i seks-syv kasser fra Østbanegade til en kælder i Toldbodgade i København. Dette udgør også en lovovertrædelse, siger retten.

Ud over fængsel idømmes han en tillægsbøde på 9,3 millioner kroner, ligesom der konfiskeres 1,7 millioner euro. Han frakendes retten til at lede selskaber.

I domsmandsretten er der dog ikke enighed om sanktionen. Et af de tre medlemmer mener, at hele straffen på tre år og seks måneder kunne gøres betinget.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst