Kendte har gode odds i dansk politik

I gennemsnit lykkes det for cirka hver anden opstillede kendt at blive valgt, viser en ny opgørelse.

Forfatteren Yahya Hassan, fitness-dronningen Charlotte Bircow og mindst fire andre kendte stiller op ved det snarlige valg til Folketinget. Statistisk set har de en ret god chance for at realisere drømmen om en plads på Christiansborg, skriver Ugebrevet A4.

I gennemsnit lykkes det for cirka hver anden opstillede kendis at blive valgt ind på Borgen, viser en ny opgørelse.

Ugebrevet A4 har gennemgået de seneste fire folketingsvalg og set på, hvordan det er gået for berømtheder, som gik ind i den politiske verden op til et valg.

Ud af 18 kendisser opnåede ni - altså halvdelen - valg. Det gælder blandt andre Joachim B. Olsen, Connie Hedegaard og Louise Frevert.

En fifty-fifty chance for valg er flot, vurderer Johannes Andersen, som er samfundsforsker og lektor ved Aalborg Universitet.

- 50 procents chance for at blive valgt ind er gode odds sammenlignet med almindelige kandidater til Folketinget, der stiller op første gang, siger han til Ugebrevet A4.

Ved det seneste Folketingsvalg kæmpede rundt regnet 800 kandidater om de 179 pladser i Folketinget. Så for den almindelige kandidat er chancen for en plads på tinge i gennemsnit kun 22 procent mod kendissernes omkring 50 procent.

Og for en ny og ukendt politikerspire er sandsynligheden endnu lavere.

- De fleste kandidater skal være opstillet to eller tre gange, før de kan gøre sig forhåbninger om at komme i Folketinget, fortæller Johannes Andersen.

En af kendisserne, der stiller op til Folketingsvalget denne gang, fitnessdronning Charlotte Bircow, der stiller op for Liberal Alliance, og hun er meget bevidst om, hvordan hendes muligheder for at vinde et mandat er.

- Jeg skal have et meget højt personligt stemmetal. Men jeg har en god fornemmelse i maven, siger Charlotte Bircow til Ugebrevet A4.

Der ingen grund til specielt at misunde de kendte, som går ind i politik. Det vurderer Troels Mylenberg, som er politisk kommentator og chefredaktør ved Fyns Amts Avis.

- Nogle mener, det er snyd, når kendte kan stille op kort før et valg og stryge ind i Folketinget. Men vi har nu en gang de politikere, som vi selv har valgt. Og det er for eksempel ingen skade til, at en politiker har masser af erfaring med at håndtere medierne, siger Troels Mylenberg til Ugebrevet A4.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.