Kendte redskaber skal redde dagpengeofre

Det er kendte værktøjer fra beskæftigelsespolitikken, fagforeninger og arbejdsgivere præsenterer Mette F. for.

Kendte redskaber skal redde dagpengeofre

Jobrotation, opkvalificering og så skal jobcentrene stramme op.

Sådan lyder nogle af de forslag, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil blive præsenteret for, når hun ved middagstid holder møde med arbejdsmarkedets parter.

Ministeren står med et problem, der snart bliver akut: Til nytår udløber den midlertidige forlængelse af dagpengeperioden, og massevis af ledige danskere er i risiko for at stå uden indkomst.

Derfor har hun trommet repræsentanter for arbejdsgivere og lønmodtagere sammen til en forpligtende snak om, hvad der skal ske. Ministeren har på forhånd afvist at forlænge dagpengeperioden endnu engang.

Dansk Arbejdsgiverforening mener ikke, at der er tale om en uoverstigelig udfordring.

- Vi ved, at kontakt til de ledige har en stor effekt, og derfor bør jobcentrene opruste indsatsen i forhold til de få mennesker, det drejer sig om, siger Henrik Bach Mortensen, der er direktør for Dansk Arbejdsgiverforening.

Han mener, at de ledige bør komme til samtale hos jobcentret hver uge i den sidste del af dagpengeperioden. Desuden ser arbejdsgiverne gerne, at de såkaldte opkvalificeringsjob bliver brugt mere.

Det er en ordning, hvor arbejdsgivere kan få en pose penge med til efteruddannelse, hvis de ansætter en ledig. Men der er kun afsat seks millioner kroner om året, og en undersøgelse fra DA viste sidste år, at under 300 personer havde fået opkvalificeringsjob.

Bente Sorgenfrey, der som formand for FTF taler på vegne af blandt andet sygeplejersker og lærere, er positivt indstillet over for arbejdsgivernes forslag.

Hun tager desuden et forslag om jobrotation med til beskæftigelsesministeren. Det går ud på, at ansatte skal kunne tage på efteruddannelse, mens en langtidsledig passer deres job.

- Vi kan se, at de langtidsledige ikke altid matcher de job, der er. Derfor handler det om at koble uddannelse på den ledige eller lave en håndholdt indsats, hvor man skaber en meget direkte kontakt mellem arbejdspladsen og den ledige, siger Bente Sorgenfrey.

Henrik Bach Mortensen advarer mod at opfinde den dybe tallerken igen.

- Vi skal bruge det, der virker, bedre. Man har tænkt sig om tidligere, og man ved hvad der virker, fastslår han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.