Udland

Kerry: Sikkerhedsråd skal handle på Syrien i næste uge

FN's Sikkerhedsråd skal komme med klart budskab om Syriens kemiske våben, og det skal gå hurtigt, siger Kerry.

Kerry: Sikkerhedsråd skal handle på Syrien i næste uge

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, presser på for at få en klar FN-aftale om at bortskaffe Syriens kemiske våben.

John Kerry appellerer på en pressekonference torsdag til, at medlemmerne af FN's Sikkerhedsråd holder sig klar til at "handle" på spørgsmålet om Syrien i næste uge.

- Det er afgørende for det internationale samfund, at det kommer med et meget klart budskab om vigtigheden af at få gennemført bortskaffelsen af Syriens kemiske våben.

Diplomater fra de faste medlemmer af Sikkerhedsrådet, Kina, Rusland, USA, Frankrig og Storbritannien, mødtes torsdag for at diskutere planen om at fjerne de kemiske våben.

- Denne strid om Syriens kemiske våben er ikke noget spil. Det er virkelighed. Det er vigtigt, siger Kerry.

USA og Rusland indgik i sidste uge aftale om, at Syriens kemiske våben skulle udleveres til internationale observatører og sendes videre til destruktion.

Styret i Syrien har siden bekræftet, at det er i besiddelse af kemiske våben og klar til at indlede opgaven med at udlevere dem.

Præsident Bashar al-Assad siger dog, at det kan tage længere tid end aftalt, og det vil blive meget dyrt.

- Det er teknisk set en meget kompliceret operation, og det kommer til at koste en masse penge, omkring en milliard dollar, sagde Assad onsdag i et interview med Fox News.

FN's våbeninspektørers rapport om giftgasangrebet i Damaskus slog mandag fast, at der blev brugt sarin-giftgas ved angrebet 21. august.

USA mener, som flere andre vestlige lande, at detaljerne i rapporten klart peger på, at det var syriske regeringsstyrker, som gennemførte angrebet.

Rusland og Assad-styret hævder, at angrebet var iscenesat af oprørsstyrker for at fremprovokere en international reaktion.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst