Udland

Kerry til Trump: Søg råd inden kontakt til udlandet

John Kerry mener, at Trump-lejren bør rådføre sig med udenrigsministeriet før kontakt til udenlandske ledere.

U.S. Secretary of State John Kerry talks during the Rome MED Mediterranean Dialogues forum in Rome Foto: Reuters/Remo Casilli

U.S. Secretary of State John Kerry talks during the Rome MED Mediterranean Dialogues forum in Rome Foto: Reuters/Remo Casilli

USA's kommende præsident, Donald Trump, og hans folk har ikke kontaktet det amerikanske udenrigsministerium, inden Trump efter sin valgsejr 8. november har talt med udenlandske ledere.

- Vi er ikke blevet kontaktet før nogle af disse samtaler, siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, på en konference for politiske tænketanke i Washington DC, USA's hovedstad.

Han tilføjer, at Trumps overgangshold kunne have stor nytte af på forhånd at drøfte sagerne med udenrigsministeriets folk.

-Jeg mener indlysende, at det har en værdi i det mindste at høre anbefalingerne. Om man så vælger at følge dem er en anden sag, men jeg mener, at det er en værdi at have folk, der arbejder med sagerne - deres input om den nuværende status af et særligt emne, siger Kerry.

- Jeg mener, at det har værdi, og jeg vil bestemt anbefale det. Men det er tydeligvis ikke sket.

Flere af Trumps kontakter med udenlandske ledere har vakt opsigt. Blandt andet en samtale han havde med Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, idet det var første gang i årtier, at en kommende præsident eller en præsident har talt i telefon med en leder i Taiwan.

USA regner officielt Kina som den eneste kinesiske stat, og i denne politik er Taiwan en del af Kina.

Trump har også talt med Pakistans premierminister, Nawaz Sharif, der ifølge Trump er "en fantastisk fyr".

Han har talt med Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, der efterfølgende sagde, at Trump har udvist forståelse for den meget voldsomme kampagne, som Duterte har indledt mod narkoindustrien.

Mike Pence, den kommende vicepræsident, siger, at han og Trump har talt i telefon med flere end 50 udenlandske ledere.

I øvrigt har Trump også talt med Lars Løkke Rasmussen, har den danske statsminister oplyst.

Trump tages i ed som præsident i USA 20. januar.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.