Udland

Khader: Krigstrussel får Assad til at overlevere våben

Rusland skal presse Assad til fredsforhandlinger, men det er krigstrusler, der er skyld i våbenoverdragelse.

Khader: Krigstrussel får Assad til at overlevere våben

Syriens præsident, Bashar al-Assad, siger, at det er russiske initiativer, der får ham til at tilbyde overlevering eller destruktion af de kemiske våben, som han har erkendt, landet besidder.

Men den udlægning tror den syriskfødte mellemøstekspert Naser Khader ikke på.

- Assad ville ikke give de kemiske våben fra sig, hvis han ikke følte, der var en reel risiko for et angreb.

- Obama sagde til Putin i Sankt Petersborg, at der ligger alvor bag truslerne. Det er den slags magtsprog, som Syrien og Rusland kan forstå, og det tvinger til handling, siger Naser Khader til Ritzau.

Naser Khader så hele interviewet med Assad og den efterfølgende debat på tv-stationen Fox News i nat, hvor Assad tilbød at destruere eller udlevere alle Syriens kemiske våben.

Præsidenten anslog, at det ville koste en milliard dollar og tage et år at destruere de kemiske våben. Assad sagde videre, at tilbuddet kom på baggrund af et russisk initiativ, og at det ikke havde noget med USA's krigstrusler at gøre.

Naser Khader frygter, at Assad prøver at skjule og vanskeliggøre arbejdet for våbeninspektørerne. Tidligere har man set, der er blevet skudt efter våbeninspektørerne i landet, påpeger Khader.

Derfor vurderer det tidligere folketingsmedlem, at Assads nyfundne imødekommenhed reelt kan være et forsøg på at købe lidt tid.

- Det kan tage mange måneder at destruere de kemiske våben. Og man skal også destruere de anlæg, der producerer dem.

- Men det er næppe realistisk, at man får fat i alle våben. Det så man for eksempel i 2004, da man troede, at man havde fjernet alle Muammar Gaddafis kemiske våben, hvor man først forrige år opdagede, at det havde man ikke, siger Naser Khader.

Naser Khader vurderer, at det er det internationale samfund, der skal tage næste skridt i konflikten ved at lægge pres på Rusland, for at de skal presse Assad til fredsforhandlinger. En ny leder i Syrien kan give både intern og ekstern ro.

- Hovedlinjen er, at Assad skal træde tilbage, efter at 137 lande i FN-regi har erklæret ham illegitim. Både Rusland og den syriske opposition vil være tilfredse med, at vicepræsidenten, Farouq al-Shara, overtager magten i landet.

- På den måde fjerner man ikke regimet, men man får en leder uden blod på hænderne, siger Naser Khader.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.